Карта показва как се е променила Европа само за 10 години

Най-подробната карта на демографските тенденции в Европа досега. 

Източник: BigThink.com

Населението на Европа застарява бързо, а младите поколения стават все по-мобилни. Комбинацията от тези два фактора обяснява пъстротата на първата карта, изобразяваща демографските тенденции в толкова много европейски страни – общо 43, – за толкова дълъг времеви период – от 2001 до 2011 година – и в такива детайли – на общинско ниво.

Регионите, чиято популация намалява, са обагрени в синьо, а тези, които се радват на демографски бум – в червено. Ще забележите, че доста често се срещат процъфтяващи и обезлюдяващи се територии, които се намират в непосредствена близост.

Както свидетелстват големите, тъмносини петна на картата, населението в обширни региони на Източна и Южна Европа е намаляло драстично през първото десетилетие от новия век. Най-сериозен е демографският срив на Балканите, Прибалтика и Иберийския полуостров – това са области, сериозно засегнати от бедност и безработица, поради които се наблюдава тревожно по мащаб „изтичане на мозъци” към по-богатите европейски държави.

Но дори в по-заможния Север някои региони търпят осезаем демографски упадък. В Германия такъв процес може да бъде забелязан в цялата страна, но особено в източната й част, където се наблюдава сериозен контраст със зони на демографски ръст в Чехия и Полша.

Селските райони са особено предразположени към емиграция и демографски срив. Големите и рядко населени северни територии на Швеция и Финландия са ярък пример за това, но същият процес се наблюдава и в по-гъсто населени територии на Франция.

Но къде отиват всички тези млади, талантливи и безработни хора? Насочват се предимно към големите градове и урбанизираните северни региони. Силен популационен ръст се наблюдава в държавите от Бенелюкс, в крайбрежните зони на Франция и Испания, в Лондон, но и, учудващо, в Северна Шотландия и цяла Ирландия.

Честно казано, всички големи градове – не само северните и западните - се радват на бум. Сред тях са и обагрени в червено южни и източни столици, изпъкващи на фона на морета от синьо – например Будапеща и Букурещ, - както и тъмночервени петна в червено оцветени територии – градските центрове на Централна и Западна Полша.

Въпреки че шарката в рамките на Турция е доста по-екзотична, тенденциите в най-близката на Европа съседка са сходни – селските региони се обезлюдяват, а големите градове се пълнят – с тази разлика, че благодарение на демографския си ръст, Турция разполага с не по-малко от 10 големи града с население от над 1 милион души. Това е и причината за интензивното редуване на сини и червени петна. Най-големият турски град, разбира се, е Истанбул, разположен в сърцето на тъмночервения Босфорски проток, който свързва Черно и Средиземно море и разделя Европа от Азия.

Източник: BigThink.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ