Купуват нов правителствен самолет?

Купуват нов правителствен самолет?

Купуват нов правителствен самолет?

Правителството обмисля да купи нов по-малък самолет за полетите на властта. Това може да стане след продажбата на 130-местния правителствен „Еърбъс“, разкри министърът на транспорта Ивайло Московски.

Използването му е нерентабилно. По-добре да се махне и да се вземе една 25-30-местна машина с три двигателя, за да може да прави и презокеански полети. Местата трябва да стигат за един министерски съвет“, аргументира идеята си министърът.

Бившият шеф на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев обясни, че вариантите за нова машина са твърде много. В света няколко компании произвеждат бизнес джетове - френската „Дасо Авиейшън“, откъдето е купен правителственият „Фалкон“ 2000, канадската фирма „Бомбардие“, бразилската „Ембраер“, пише в. „Преса”. Дори и „Еърбъс“ и „Боинг“ правят по-малки самолети. Според Пенчев „Еърбъсът“ може да бъде продаден за около $20 млн.

През 2008 г. правителството на Сергей Станишев плати за два самолета на властта по $44,2 млн. Сделката бе силно критикувана, тъй като машините бяха втора ръка. Като дойде на власт, първият кабинет на Борисов върна едната и предоговори заема за другата.

Вчера при тестове фалконът, с който премиерът Борисов не успя да стигне до Брюксел миналата седмица, показал отново проблем. При облитане подал пак погрешна сигнализация за състоянието на колесника. От транспортното министерство съобщиха, че той не е спрян за полети.

Московски обяви, че ако досъдебното производство срещу Пенчев за разрешаването на нерегламентирани полети на властта падне, той отново ще оглави авиоотряда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ