Мъжете в България печелят повече, но жените вземат решенията за покупки

Мъжете в България печелят повече, но  жените вземат решенията за покупки

Мъжете в България печелят повече, но жените вземат решенията за покупки

Мъжете изкарват по-високи доходи от жените при над две трети от българските домакинства (64%). Това показва  международно проучване, извършено от дружествата ПРОФИ КРЕДИТ. То е насочено към семейните финанси и е направено в началото на 2015 г. в четири европейски държави – България, Чехия, Полша и Словакия.

В сравнение с останалите три държави, обхванати от проучването у нас, делът на двойките, които разчитат най-вече на доходите на мъжете е най-малък.

В Чехия силният пол осигурява прехраната при три четвърти от двойките (74%), в Словакия при 71%, а в Полша – при 66% от семействата.

Българските жени печелят повече от чешките, словашките и полските представители на нежния пол, показват още резултатите от проучването. Вероятно това е и причината в България най-голям дял от двойките (15%) да декларират еднакви доходи на членовете от семейството. Жените в полските домакинства по-често отколкото в другите страни имат по-високи доходи от мъжете - при почти една четвърт от семействата.

„Макар че и в четирите държави мъжете печелят повече, в повечето случаи решенията за покупки се вземат от половинките им. Думата на жените е решаваща при покупките на дрехи, детски продукти и храни, докато мнението на мъжете се чува повече при разходите за хоби, издръжката на живота и домакинските уредите“, обобщава резултатите от проучването Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

Жените решават също така какви да бъдат разходите за почивки, храни, облекло и детски стоки.

Проучването показва, че поляците по-често от останалите двойки вземат решенията за покупките съвместно и в най-голяма степен плащат за покупките заедно. За разлика от тях, в България е най-голям делът на мъжете, които самостоятелно решават как да разпределят семейните финанси - почти една четвърт от обвързаните мъже постъпват така, и респективно е най-малък делът на жените, които имат решаващата дума по финансовите въпроси – едва 18%. В останалите държави това се случва при над 20% от семействата.

Проучването показва, че в България е най-голям делът на мъжете и жените, които самостоятелно решават какви разходи да направят за своето хоби – във всяко трето домакинство (28%) мъжете сами вземат решенията, а при 20% от двойките това правят жените.

В България има най-голямо единомислие, когато се взимат решенията за покупка на храни. Във всяко второ домакинство решават заедно как да пазаруват храни, докато в Полша и Словакия това е практика за 47% от двойките, а в Чехия – за всяка четвърта двойка (42%).  

В България, Чехия и Словакия една трета от мъжете отговарят за разходите по дома, хобито, домакинските уреди и ваканциите. Близо една трета от жените правят плащанията за детските продукти и дрехите. Поляците най-често си поделят по равно разходите при отделните покупки. Прави впечатление, че представителите на нежния пол в България по-често от жените в  останалите държави са готови сами да поемат разходите за хоби и почивка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември