Нова скала за оценяване на матурите

Нова скала за оценяване на матурите

Новата скала за оценяване на матурите за зрелостниците ще стане ясна в деня на провеждането на изпитите. Това обяви министърът на образованието Анелия Клисарова.

По думите й от резултатите на учениците от изпита ще може да се регламентира кой е за средна и кой - за отлична оценка, предаде „Дарик“. Тя посочи, че трябва да има един задължителен минимум, който учениците да покриват, и тези, които не успеят, да се явят на изпита повторно. Това според Клисарова ще повиши и качеството на образованието.

Клисарова уточни, че скалата няма да бъде направена така, че да има висок процент завършили, а така, че да се гарантира, че зрелостникът е достатъчно подготвен и за висшите училища, и за бъдещо работно място.

Министърът обясни, че не е невъзможно новата скала да повиши и процента на слабите оценки.

Междувременно се разбра, че Министерството на образованието обмисля да въведе за всеки ученик индивидуален образователен номер.

Идеята е децата да получават този номер още с тръгването в първи клас. Чрез него ще бъде проследявано дали след отпадане от едно училище децата се записват някъде другаде или завинаги се разделят с образователната система. По този начин ще бъдат идентифицирани и децата в риск от напускане на школото, които примерно имат дълги отсъствия, за да се работи с тях превантивно, съобщи „Стандарт“. За целта държавата ще изгради национална система за проследяване на дeцата в риск.

Пилотно проектът трябва да тръгне в Северозападна и Югоизточна България. Общините и школата, в които той ще стартира първоначално, трябва да бъдат подбрани още до края на тази година. От министерството поясниха, че въвеждането на индивидуалния номер на учениците е директива на ЕС. Освен това МОН ще се бори с ранните бракове и ранните раждания чрез беседи с деца и родители за рисковете, които те носят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ