Още един бивш подуправител на БНБ с обвинение заради казуса „КТБ”

Още един бивш подуправител на БНБ с обвинение заради казуса „КТБ”

Още един бивш подуправител на БНБ с обвинение заради казуса „КТБ”

Обвиниха бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов в престъпление по служба по случая КТБ.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ, за престъпление по служба, съобщиха от прокуратурата.

Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на "КТБ " АД.

Симеонов е бил избран с мандат 6 години с решение от 22 март 2007 г. на 40-ото Народно събрание. Той е споменаван като един от кандидатите за управител на БНБ.

Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29.02.2010г. – 15.06.2013г. в гр.София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

В качеството си на подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" при БНБ е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление "Банков надзор" при БНБ, упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил в инкриминирания период.

В доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010 г. са констатирани множество нарушения в дейността на "Корпоративна търговска банка"АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите. Въпреки, че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки.

Прокуратурата заключава, че „престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на "КТБ " АД”.

Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата, посочват още от обвинението.

Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение "Подписка".

От прокуратурата припомнят, че за същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" с решение от 12.06.2013г. на 42- то Народно събрание.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ