Протест на учителите по география

Протест на учителите по география

Протест на учителите по география

На 23-ти януари пред Министерството на образованието ще се проведе национален протест на учителите по география, съобщи БНР. Протестът е след редица техни инициативи срещу сваляне на учебен материал за горните класове в учебната програма по география и икономика.

В радиоефира на БНР председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев обясни, че географията ще се учи с два пъти по-малко часове от историята и ще се изучава до седми клас с почти три пъти по-малко часове, отколкото музика, отколкото рисуване. 

"Що се отнася до тези 24 часа – това са вертикални сравнения. Ние настояваме на това да има хоризонтално сравнение. Хоризонталното означава закон, нормативен акт, съответствие. Депутатите са изключително ценен съюзник в случаи, когато наистина си личи, че законът не е лошо направен, но подзаконовите нормативни актове в много отношения абсолютно противоречат", каза той

Днес членове на Асоциацията ще се срещнат с народни представители от ПГ на Патриотичния фронт, които се членове на Комисията по образование. Задачата на срещите е да бъдат направени публични техните проблеми и представени пред министър Танев, допълни доц. Милен Михов от ВМРО, народен представител и член на Комисията по образование:

"Аз споделям, че трябва професионален разговор и професионален дебат. Една професионална организация, в която влизат преподаватели от висшите училища по география, българските учители по география, казва нещо, а министерството изобщо не иска да чуе тази професионална теза. Тогава питаме: От къде министерството има такава компетентност, такава висока степен на познание, когато срещу това забележки имат самите професионалисти?", казва той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ