Снежен ад в южните райони на страната

Снежен ад в южните райони на страната

Зимата се завърна със страшна сила. Най-тежко е положението е в южните райони на страната, като най-сериозна е ситуацията в Хасково, Смолян и Кърджали. Снежната покривка в тези области е около 60 сантиметра. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” в предаването „Седмицата” по Дарик.

Лазаров обясни, че снегът е мокър, тежък и полепва по жиците, затова електрозахранването в голяма част от тези райони е прекъснато.

„Падат дървета, късат електропроводи, което създава и на нас голямо неудобство, защото спират и мобилните оператори, в следствие на което нямаме връзка с екипите, които са на терен. Проблемите са масови”, обясни Лазаров.

Той подчерта, че на сайта на АПИ многократно са обявявали и призовавали за това хора, които нямат спешни пътувания в района на Кърджали и Смолян, да не предприемат такива. „Имаме пътища, които са затворени изцяло – пътят, който е основен за Пампорово и Смолян – Асеновград-Чепеларе. Там падна скална маса на „Юговско ханче” и затвори двете платна. Постоянно падат камъни и на пътя Девин-Кричим. Още от снощи в част от община Девин нямаше ток”, съобщи Лазаров.

Вижте още: Бедствено положение в Смолян

По думите на Лазаров в следобедните часове се очаква да намалее и спре снеговалежа, за утре отново ще има на места превалявания, но не толкова сериозни и се очертава в понеделник да отмине този фронт и да приключат валежите.

243 населени места в област Кърджали са без електричество, 98 селища в област Смолян са без ток, критична е обстановката в община Златоград, каза за „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя уточни, че най-тежко е положението в Златоград, където вследствие на обилния снеговалеж е паднал електрически стълб и е скъсан далекопровод. Без електрическо захранване е цялата община. „Министерството на енергетиката е предприело всички необходими действия за отстраняване на тези повреди, които са изключително тежки. Още по-тежка става ситуацията, заради продължаващия снеговалеж и усложнената метеорологична обстановка“, каза още министър Петкова.

Тя допълни, че тежко е било положението в Габрово и Берковица, но на този етап там положението е овладяно, отстранени са авариите.

Министър Петкова увери, че целият наличен състав от хора и техника е мобилизиран , работи се активно с електроразпределителните дружества, с Министерство на вътрешните работи, с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ във всички засегнати райони в страната. Хората трябва да са спокойни, че са работи по места и се прави всичко необходимо, да се отстранят авариите.

„Министерството на енергетиката ще информира своевременно за всички предприети действия”, каза още министър Петкова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ