София и Стара Загора финалисти в конкурса на фондация Блумбърг

София и Стара Загора финалисти в конкурса на фондация Блумбърг

София и Стара Загора са сред 21 финалисти в международния конкурс на фондация Bloomberg Philanthropies  - „Предизвикателство за кметове“. Двата български града участват в надпреварата заедно с още 155 европейски града с население над 100 000 души.

Целта на инициативата е да вдъхнови европейските градове да измислят смели идеи за разрешаване на проблемите си и да подобрят живота на жителите си, като споделят опит, на който може да се подражава.  Надпреварата е по модел, реализиран между американските градове - Mayors Challenge. Наградният фонд е общо 9 милиона евро. 5 милиона ще получи градът победител. Четири други града в Европа, представили най-дръзките и най-променящи ги идеи, ще получат по 1 милион евро.

Идеята, с която София се яви в надпреварата, беше избрана чрез конкурс сред стотици предложения и представлява пътуваща работилница, която разкрасява оживени, но занемарени градски локации. Нейни автори са Destructive Creation, които добиха популярност с подобни акции в София.

„Столична община работи активно с граждански организации, които се включват с идеи и действия за развитието на София. Уверени сме, че мобилна работилница ще е работещ проект, решаващ реални градски проблеми“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод класирането на града в международната надпревара.

Идеята на Стара Загора й осигури място сред финалистите с това, че предвижда източник на съфинансиране за реализацията ѝ, уточниха от екипа, като акцентираха на това, че към момента не разкриват повече подробности за проекта, тъй като е в процес на развитие и оценка. В него влизат представители на Тракийския университет, Търговско-промишлената палата, ще има и от банковия сектор на по-късен етап.

Жури от 12 европейски града ще определят градовете победители. В състава на журито има представители на Дания, Германия, Великобритания, Швейцария, Франция, Австрия, Португалия, Италия, Норвегия и Унгария. Те ще изберат 20 града финалисти, от които ще станат ясни петимата победители.

Експертите в комисията са с опит в иновациите и градската политика. Основните критерии, според които ще оценяват подадените до тях проекти, са визия на идеята, иновативност и различие от всичко, правено досега, обхват на въздействие върху хората, потенциал за дублиране и в други градове и качество на внедрените планове. Идеите трябва да решават сериозен проблем, да подобряват потребителските услуги за хората, да правят държавата по-ефективна и/или да повишават взаимодействието й с населението.

В конкурса можеха да участват всички градове с население на 100 000 души в Европейския съюз, както и нациите, асоциирани към програмата за изследване и технологично развитие на ЕС FP7, а именно, по азбучен ред, Австрия, Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Македония, Малта, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция, Холандия, Черна гора, Швейцария, Швеция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ