София става строителна площадка през лятото

София става строителна площадка през лятото

София става строителна площадка през лятото

През следващите месеци София ще се превърне в строителна площадка. „Тази година ще е втората на мащабни ремонти дейности от 3-годишната програма. На територията на Столична община имаме над 3500 км улична мрежа. Голяма част от нея не беше ремонтирана от 20-30 години, да не говорим за цялостна рехабилитация. Някои от мостовете не са ремонтирани от своето построяване", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на пресконференция днес.

Миналата година са ремонтирани над 39 км. пътна мрежа. „За да спрат да се кърпят дупките е необходимо да се извършват цялостни ремонти. Ще продължим с текущите ремонти, които вече започнаха", каза Фандъкова.

През тази година Столична община предвижда ремонт на 28 км. тротоари и над 30 км. улици и булеварди.

Ремонтът на столичния бул. „Цариградско шосе” стартира на 20 април. Едно от най-натоварените трасета в София ще бъде реновиран в участъците от Околовръстното шосе до разклона за летището и „Младост" и между „Алея Яворов" и моста на Четвърти километър.

Първо ще се обнови отсечка от Околовръстното шосе до разклона за летището, която е дълга около 5,8 километра. В началото на юни ще започне работата по отсечката между бул. „Яворов" и 4-ти километър.

Ремонтните дейности ще продължат пет месеца. Булевардът няма да бъде затварян изцяло. Движението ще се осъществява с прехвърляне от едната лента в другата. Общата стойност на ремонта е 19.3 млн. лв.

Смяната на паважа с асфалт и реконструкцията на кръговото на „Руски паметник" пък ще започне на 30 май. Там ще се подменя цялата подземна инфраструктура. Трамваят ще се движи двупосочно откъм булевард „Скобелев". През лятото ще се преасфалтира ул. „Раковски" и ще бъдат пренаредени паветата по бул. „Дондуков".

Ремонт очаква и бул. „Витоша" - от бул. „Патриарх Евтимий" до Южния парк. Предвижда се да бъдат обновени пътните платна, тротоарите и осветлението. Ще бъде обозначено и велотрасе за колоездачите и ще се подмени релсовият път. Проектът включва и ремонт на двата моста над булевардите „България" и „Пенчо Славейков".

Вече пък е започнал ремонта в пешеходната част на „Витошка” – от  ул. „Солунска” до „Алабин”.

Затруднено ще остане и движението в района на „Хладилника”, където се изгражда още една станция на втория лъч на метрото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ