Увеличиха се противообществените прояви на деца

Увеличиха се противообществените прояви на деца

Увеличиха се противообществените прояви на деца

Има повече противообществени прояви на деца в България през миналата година. Тревожните данни са от Националната статистика, съобщи bTV. Според тях през 2015 г. през Детска педагогическа стая са преминали с близо 15% повече непълнолетни. 

Регистрирани са 5362 случая на деца, извършили престъпления. В 57% от тях става дума за кражби. 7% са престъпленията с наркотици. 6% - хулиганство. 4% - побой. 

Най-често децата са имали разговор с полицаите след бягство от дома - всеки четвърти непълнолетен, преминал през Детска педагогическа стая, е избягал от вкъщи. Следват употребата на наркотични вещества, скитничество и просия. 

Това са провинения, за които обикновено разговорът с полицаите е достатъчен, за да се коригира поведението на детето. Не се променя обаче броят на децата, за които този разговор не е помогнал и са извършили престъпление. 

Няколко центъра в страната работят по пилотни проекти за работа с деца, извършили престъпления. До тях обаче не стигат всички непълнолетни с проблемно поведение.

До края на месеца трябва да бъде готов дългоочакваният нов закон за детско правосъдие. Предвиждат се специални детски съдии и специални прокурори, защитени жилища за децата, извършили престъпления и закриване на старите интернати.

Повече от половината от децата, извършили престъпление, са с начално или незавършено начално образование, сочи статистиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ