Фоторепортаж: Домашни аптечки за хората от село Дългоделци

Фоторепортаж: Домашни аптечки за хората от село Дългоделци

800 жители, предимно трудоспособно население - безработица 73%. Така изглежда картината в село Дългоделци, община Якимово, област Монтана. 

Селото се намира в най-бедния регион на България - Северозападния, където хората често се чувстват забравени и изоставени. Особено остро изпитват това чувство, когато някой от тях се нарани или разболее. Най-близката поликлиника до Дългоделци се намира в Монтана, на 24 километра. В селото има лекар, но и той е човек, и той се разболява, и все по-трудно помага. 

Дългоделци е едно от селата, в които се проведе инициативата "Домашна аптечка". Тя е резултат от кампания от 2015 г., отразена от сайта ни "Мениджър Нюз", в която бяха набрани средства за закупуване на 400 домашни аптечки за бедните и социално слаби хора, самотно живеещите пенсионери и многодетните семейства в така наречените села "от изчезващ тип" в Северозападна България - селата с под 100 жители. 

Инициативата се проведе по идея на проф. Вили Лилков, народен представител от Реформаторския блок. Със събраните средства бяха купени домашните аптечки. Те съдържат материали за първа медицинска помощ. Аптечките представляват кутии, в които има по 23 артикула за реагиране по спешност, както и за санитарно-хигиенни нужди - бинтове, марли, маска за обдишване, кислородна вода, йод, пасти и четки за зъби и други - продукти и лекарства, които може да се окажат животоспасяващи или много ценни за хората, живеещи на десетки километри от най-близката до тях отворена аптека. В аптечките не може да се сложат лекарства по лекарско предписание. Законът го забранява. В момента доктори и кметове са принудени полулегално да доставят лекарства на хората по селата.

Раздаването на аптечките започна в събота, в планинското село Търговище, община Чупрене, област Видин. Там живеят 102-ма души, от които само 10 са под 60-годишна възраст. Демографският профил говори достатъчно - хората нямат проблем с безработицата, а само със здравеопазването.

В неделя (15-и май) дарителската акция продължи в село Дългоделци - населението на това село е сравнително по-младо спрямо в Търговище, с много повече трудоспособни хора, има многодетни семейства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ