Швеция въвежда 6-часов работен ден

Швеция въвежда 6-часов работен ден

Швеция преминава към 6-часов работен ден в опит да стимулира продуктивността и щастието на служителите, пише британският вестник Independent.

Работодатели в цялата страна вече са въвели промяната, пише сайтът Science Alert, според който целта е хората да вършат повече за по-малко време и все пак да имат енергия да се наслаждават на личния си живот.

Центровете на Toyota в Гьотеборг, втория най-голям град в Швеция, извършиха този ход още преди 13 години. Автомобилният гигант казва, че оттогава служителите му са станали много по-щастливи, процентът на напуснали е намалял, а приходите са се увеличили.

Filimundus, компания за мобилни приложения, базирана в Стокхолм, бе една от първите, която въведе 6-часовия работен още миналата година.

„8-часовият трудов график не е толкова ефективен, колкото хората си мислят“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на организацията, в интервю за Fast Company.

“Да се концентрираме върху определена задача в продължение на 8 часа е огромно предизвикателство. За да се справим и за да бъде работният товар поносим, редуваме отговорностите и правим паузи. Същевременно ни е трудно да управляваме личния си живот извън службата“, смята Фелд.

Той обяснява, че за пренастройването към по-краткия ,но по-интензивен график , на подчинените му е забранено да влизат в социалните мрежи, събранията са сведени до минимум, а другите разсейващи фактори са елиминирани. Най-важната цел е хората да могат да се трудят по-усърдно, докато са в офиса.

Според Фелд, новият работен ден гарантира, че служителите ще имат достатъчно енергия, за да се наслаждават на свободното си време – а това е трудно, когато работят по 8 часа.

„Мисля, че сега е по-лесно да се концентрираме внимателно върху задачите и притежаваме издръжливостта да ги изпълним, като все пак ни остават достатъчно сили и виталност след като напуснем офиса“, допълва Фелд.

Според Science Alert, дори докторите и медицинските сестри в някои болници са преминали към 6-часовия работен ден.

Един от домовете за възрастни в Гьотеборг въведе промяната по-рано тази година и в момента провежда експеримент, който ще продължи до края на 2016. Целта е да се определи дали разходите по наемане на допълнителен персонал, който да покрие изгубените часове, си струва по-качественото обслужване на пациентите и по-добрия работен дух.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ