58 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература

58 000 зрелостници се явяват на матурата по български език и литература

Повече от 58 000 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Точно в 05,30 ч. в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата, съобщи Дарик.

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев заяви, че зрелостниците и техните родители трябва да бъдат спокойни, защото никакви промени няма във формата на матурата.

По думите на министър Танев тази година форматът на матурата се запазва. По отношение на скалата за оценяване на изпита, Танев уточни, че вероятно тя няма да се разширява. Това означава, че както и миналата година, за да има тройка, зрелостникът трябва да получи минимум 23 точки.

 „Тази година няма разлика и самата скала ще бъде произведена по-късно, след като приключи изпитът. Правим класиката и това, което е правено дотук. Оказва се, че до момента е работило сравнително добре. Не правим никакви промени, няма нищо, което да е ново. Хората трябва да са спокойни и цялата система да бъде спокойна", обясни министърът.

В 09,00 ч. ще бъде изтеглен и изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците. На него се явяват 61 000 ученици.

Срещу преписване и срещу опити за подсказване изпитът във всяка стая ще се записва с видеокамера.

От регионалните инспекторати уверяват, че камерите са налични и в изправност във всички изпитни зали. Записите ще се пазят един месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ