Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен, увери столичният кмет

Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен, увери столичният кмет

Отоплителният сезон за София ще бъде осигурен, увери столичният кмет

Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на газ. Това заяви в ефира на Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Всички се съобразяваме с цените и възможностите. Притесняваме се затова, което предстои тази зима. Следим внимателно разходите на общинските сгради, училища, театри, галерии, но най-важното е отоплението на хората и това ще има ли газ през този отоплителен сезон. Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да има недостиг на количества газ", каза тя.

По думите й "Топлофикация-София" предоставя отопление на около 1 млн. души и тази услуга няма алтернатива. "Затова е важно, че заплахите, които чухме в последните дни на предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, вече не стоят на дневен ред", коментира столичният кмет. 

Йорданка Фандъкова коментира и дълговете на „Топлофикация София”.

"Всички сме притеснени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лв. за мегаватчас. И за гражданите, и за бизнеса това са непосилни цени. "Топлофикация-София" купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната енергия, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лв. Това са близо 180 лв. разлика за всеки мегават час и е непрекъснато трупане на нови задължения", посочи тя и уточни, че очакванията са само за август от тези разлики "Топлофикация-София" да натрупа нови 52 млн. задължения. 

По думите ѝ, това са неразплатени сметки към "Булгаргаз". "Необходимо да се търси общо решение", добави кметът на София.

Фандъкова беше категорична, че абонатите не могат да се натоварват с ново покачване на цените на топлинната енергия, но в същото време е ясно, че загубите за "Топлофикация-София" ще продължават да се трупат. "Затова ще продължим разговорите за това да търсим заедно решението за цялата система, защото дружествата в енергетиката са като скачени съдове", посочи тя.

Запитана ако все пак се стигне до поскъпване на парното и топлата вода в София, с колко би могло да е то, столичният кмет отговори: "Мисля, че няма такава опасност. Това не е възможно. Решението е на КЕВР. Не сме водили разговори, но цената е определена от предишния състав от 1 юли и тя ще бъде валидна за началото на отоплителния сезон".

Относно това дали ще има пестене на енергия при обществените сгради Йорданка Фандъкова заяви, че в сградите на общинската администрация със сигурност отоплението ще се намали.

"Надявам се за училищата, детските градини и болниците да нямаме проблем. Много е важно учебната година да започне и да продължи в нормален ритъм след годините на пандемия. Разглеждаме административни сгради и улично осветление", каза още тя. 

На въпрос дали е възможно да се въведе режим на тока в София пък отговори: "Ако няма проблем с отоплението с "Топлофикация-София", тогава се надявам това да не се налага".

Във връзка с предстоящите избори тя коментира, че по време на кампанията колегите й от ГЕРБ ясно ще заявят програмите и приоритетите си, но най-важното е как ще се решават настоящите кризи. "Те се решават с прагматизъм, както и с много сериозно и отговорно отношение. Мисля, че досега ние сме доказали точно този стил на работа", коментира Фандъкова.

Относно призива на политическото ръководство на "Продължаваме Промяната", че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира, тя заяви: "Това са толкова несериозни неща. На хората им омръзна да слушат празна реторика. Хората са притеснени как ще си плащат сметките, какво предстои през този сезон, не само за горивата. Всички цени се вдигат, хората са изключително притеснени. Аз лично смятам, че доста от хората не обръщат внимание на тези неща. Те искат отговорност и искат работа, а ние сме показали, че всъщност това правим".

Запитана дали би се кандидатирала за кмет на София на местните избори през следващата година, тя отговори: „Обстановката е изключително динамична. Това, върху което съм съсредоточена, е да гарантираме отоплителния сезон и изпълнението на програмата ни. Към момента тази тема не е на дневен ред. Имаме още много работа”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ