Пътните фирми излязоха на протест. Блокират движението на 20 места в страната

Пътните фирми излязоха на протест. Блокират движението на 20 места в страната

Пътните фирми излязоха на протест. Блокират движението на 20 места в страната

Започнаха протестите на пътните фирми в цялата страна. Демонстрации ще се проведат на 20 локации в продължение на три дни - до края на работната седмица, като се планира блокиране на движението от 10 до 11 ч.

Протестиращите в София започнаха да се събират от рано сутринта. Освен в района на парламента, те планират шествие на Околовръстния път - от разклона в началото на магистрала "Тракия" в района на Казичене като ще се отправи в посока Северна дъга и магистрала "Хемус", обикаля столицата посока Южната дъга и се връща обратно до сборния пункт. Не се планира затваряне на пътя, но шествието ще се движи заедно с останалия автомобилен поток. Колоната ще тръгне към 9.30 ч.

Другите 18 точки по пътищата на страната, които ще бъдат затворени за движение между 10 и 11 ч., са следните: 

  • Пътят София - Варна ще бъде затворен при Ботевград, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен - при пътен възел Белокопитово и на входа и изхода на Варна.
  • Проблем ще има по околовръстното на Пловдив, при Стара Загора и преди Бургас - на съоръжението за обходния път.
  • Ще бъде затворено за час кръстовището Крепост край Хасково. Пътят край Видин, Монтана при кръговото кръстовище за началото на прохода Петрохан, Плевен и Русе, при Перник/светофара при село Драгичево/ и Благоевград - при пътния възел Благоевград юг, а и пътят между Чепеларе и Пампорово при разклона Проглед, както и при Самоков.

Протестът в страната ще продължи до 12 ч., а в центъра на София той е съгласуван до 17 ч., научи БНР.

Пътните фирми настояват да получат парите си за вече построени или ремонтирани обекти. И отправиха политически критики към управляващите в момента. 

"С държавата браншът не се е разбрал по най-важната тема - индексацията на сумите, които изпълняват с публични средства в строителството. Все още има неразплатени средства във всички браншове и подрбаншове на строителния процес. В пътния бранш това са около 1,2 млрд. Нищо не се разплаща към днешна дата”, посочи пред Нова телевизия Илиян Терзиев от Камарата на строителите.

Председателят на УС на Браншова камара "Пътища" инж. Стефан Чайков коментира, че едно от основните им настоявания е големите решения за парите да не се взимат от Народното събрание, а от Министерския съвет. Защото така било и според Конституцията. "Ако НС не измени свое решение от 20 април, на 30 септември всякаква поддръжка на пътищата приключва. Защото договорите на пътностроителните фирми ще са изтекли и на практика България ще остане без зимно поддържане", разясни инж. Чайков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ