Предлагат психотестовете за шофьорите в градския транспорт да станат безсрочни

Предлагат психотестовете за шофьорите в градския транспорт да станат безсрочни

Предлагат психотестовете за шофьорите в градския транспорт да станат безсрочни

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, да стане безсрочно, като само в определените в наредбата случаи да бъде обезсилвано и издавано наново. Това предвиждат промени в Наредба № 36 за изискванията за психологическа годност, качени за обществено обсъждане, предава Агенция "Фокус".

Сега шофьорите на автобуси, таксите и камиони минават на психотест веднъж на 3 години. Според промените това ще се налага само ако са загубили книжката си заради тежка катастрофа или са хванати да карат пияни. 

Валидните удостоверения за психологическа годност, издадени преди влизане в сила на тази наредба, стават безсрочни, пише още в промените.

Изследването за психологическа годност има за цел да установи психологическата годност на водачите да управляват МПС без опасност от допускане на пътнотранспортни произшествия. 

Статистиката показва, че за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна.

Общият брой лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение за психологическа годност е 73, което представлява 0,1 % от подложените през 2021 г. на психологическо изследване 70 797 броя водачи.

Действащото изискване за периодично изследване за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, представлява допълнителна административна тежест за водачите и превозвачите, без да води до значително повишаване на пътната безопасност, пише в мотивите към предложените промени. 

Друга промяна в наредбата предвижда удостоверението за психологическа годност да се изисква и от водачите на автомобили, извършващи пътна помощ по пътищата, отворени за обществено ползване, както и от водачите, извършващи превози за собствена сметка. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ