Протест на синдикатите за по-високи доходи ще блокира центъра на София

Протест на синдикатите за по-високи доходи ще блокира центъра на София

Протест на синдикатите за по-високи доходи ще блокира центъра на София

Национален протест и автошествие под надслов "За повишаване на доходите и запазване на работните места" организират днес КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикатите настояват за ръст на доходите съобразно инфлацията и увеличение на работната заплата с 13% във всички сектори, както и минимална работна заплата от 850 лева, предава БНР. 

Митингът ще се проведе от 11 часа пред Народното събрание, а автошествието ще блокира част от центъра на столицата между 12 и 14 часа. Автошествието ще премине по следния маршрут: площад "Народно събрание", бул. "Цариградско шосе", Площада на авиацията, после отново по бул. "Цариградско шосе", Орлов мост, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "България",   бул. "Цар Борис III", бул. "Ген. Тотлебен", Руски паметник, бул. "Тодор Александров", бул. "Княз Ал. Дондуков", пл. "Независимост", бул. "Цар Освободител" и крайната точка ще е площад "Св. Александър Невски". 

КНСБ и КТ "Подкрепа" са подготвили съвместна декларация със спешни мерки за решаване на проблемите пред българските граждани, която ще представят на срещата си с президента Румен Радев от 14 часа. 

Сред исканията на синдиатите са ръст на доходите до края на тази година, който да компенсира натрупаната инфлация, която през септември достигна на годишна база 18,7 процента, както и повишаване на минималната работна заплата от 710 на 850 лева от 1 януари догодина. Синдикалистите настояват и за ръст с поне 13% през 2023 година на всички заплати в частния и бюджетния сектор, а за агенциите, работещи на терен - минимум 20%. Сред исканията са също отлагане на плановете за либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители след 2025 г., както и двойно увеличение на броя на хората, които получават пари за отопление с минимален размер на помощта 1000 лева.

"Не мога да сметна колко процента са ни шансовете за успех, но ако не опитаме, шансовете ни за успех да категорично 0%. Винаги се започва с това – няма ги парите. В един момент те се намират. Парите със сигурност ги има, въпросът е как се разходват. Идеята да се работи през следващата година с бюджета за предходната е несъстоятелна. В момента се върши някаква политическа маневра. Сигурен съм, че имат и друг вариант и могат и него да предложат", коментира пред БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод едно от основните искания на синдикатите - за увеличаване на доходите.

Още няколко протеста има днес в столицата. Хора с увреждания излязоха пред Министерския съвет заради липсата на животоподдържащи лекарства в аптеките и дългите периоди, в които тези хора остават без инвалидна пенсия, предава БНР. Протестът им ще продължи до 12.00 часа. 

Те настояват за промяна на наредбата, по която се правят медицинските експертизи в ТЕЛК-овете. Сред исканията им са съкращаване на срока от датата на изтичане на Експертно решение до ново решение в рамките на 45 работни дни. Както и уеднаквяване на работата на всички ТЕЛК комисии в България. Хората протестират и още срещу липсата на съпътстваща терапия, в това число липсата на инсулин в аптеките и аптечната мрежа.

Протестират и служителите в затворите като те настояват за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 в сектор "Сигурност". Те искат да се внесе законопроект за държавния бюджет, който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%.

С искане за повишаване на доходите излизат и от БДЖ. Недоволството ще е на жълтите павета пред парламента. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ