Социалната комисия прие бащите да ползват два месеца отпуск

Социалната комисия прие бащите да ползват два месеца отпуск

Социалната комисия прие бащите да ползват два месеца отпуск

Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст. Това приеха на второ гласуване членовете на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика, които обсъждаха законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Отпускът ще може да не се ползва наведнъж, обясни за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му този отпуск ще се ползва, ако бащата не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Във времето на отпуска за отглеждане на дете до осемгодишна възраст бащата ще получава обезщетение в размер на 710 лв., посочи Лазаров.Предвиденият отпуск не може да се прехвърля на другия родител, припомни той. 

Възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е само за осигурени лица, уточни заместник-министърът. Всяка година обезщетението ще се определя изрично. Законопроектът съдържа и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот, допълни Лазаров.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ