София въведе почасови карти за градския транспорт

София въведе почасови карти за градския транспорт

София въведе почасови карти за градския транспорт

Столичният общински съвет гласува новата тарифна политика за градския транспорт в София. За решението съобщи и общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев в профила си във Фейсбук.

С промените се въвежда възможност за почасови карти. 1,60 лв. ще струва карта "30+", с която пътниците ще могат да се прекачват в неограничен брой превозни средства в рамките на 30 минути и ще могат да продължат пътуването си, без ограничаване на времето в последното превозно средство. С карта "60+" на стойност 2,20 лв. ще може да се сменят превозни средства в рамките на един час, като пътуването с последното може да продължи без нарушение, ако качването е извършено преди изтичането на 60 минути от началото на пътуването.

Младежите ще могат да пътуват цяла година като заплащат карта за 10 месеца.

Годишната абонаментна карта запазва цената си от 365 лева, като ще може да се плаща разсрочено, а месечната карта за всички линии остава 50 лв. С бял - безплатен билет ще се пътува, когато въздухът е замърсен.

Председателят на Комисията по транспорт подчерта, че по този начин се въвежда справедливо таксуване в столичния градски транспорт. От самото начало на започване на разговора нашата група на "Патриоти за София" поддържаше тезата, че фокусът не трябва да бъде върху еднократното пътуване, а върху устойчивите пътувания, които традиционно се извършват с дългосрочни превозни документи", каза Карлос Контрера след гласуването.

В същото време от групата на БСП изразиха мнение, че са ощетени възрастните хора, като им се отнема възможността да ползват месечна карта за една линия. „София ще има справедлива и модерна билетна политика за градския транспорт“, написа в профила си във Фейсбук общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев. „Подобренията са резултат на дългогодишната ни работа за подобряване на столичния градски транспорт. Щастливи и горди сме, че днес можем да се похвалим с истински напредък за София“, добави той в профила си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ