Сателити на НАСА направиха тревожно разкритие за бъдещето на Земята

Понякога единственото, от което се нуждаем, за да видим как вредим на планетата си, е по-различна перспектива. А каква по-добра перспектива от космическата?

Климатичните промени в следствие на човешката дейност пораждат видими изменения на Земята, а НАСА има привилегията да ги наблюдава.

„Ако продължаваме в същия дух, ще ни е трудно да изхранваме планетата, защото тя ще бъде прекалено гореща“, казва Елън Стофан, главен учен от НАСА, за Business Insider.

Фотосинтезата – процесът, при който растенията превръщат въглеродния диоксид във въглехидрати – сериозно намалява при температури над 35 градуса по Целзий, обясни тя в понеделник, по време на лекция от хранителната конференцията на The James Beard Foundation, посветена на бъдещето на храната.

Налични доказателства сочат, че температурите на Земята могат да станат твърде високи твърде скоро.

Тревожна тенденция

Стофан е прекарала по-голямата част от кариерата си в изучаване на Венера – планета, чиято атмосфера улавя слънчевата топлина и загрява повърхността.

Тук, на Земята, сателити на НАСА засичат сходна тенденция, която е на път да достигне опасно големи мащаби. Затоплянето е лоша новина за възможността ни да отглеждаме хранителни продукти.

Видеото отдолу илюстрира изменението в температурата на земната повърхност между 1880 и 2013 година. Регионите, където градусите са над нормата, са оцветени в червено, а онези, в които температурата е под допустимия праг – в синьо.

Както се вижда, броят на нагорещените участъци се е увеличил драстично пред последните няколко десетилетия.

„Това са реални данни, а не модел“, казва Стофан.

Това не би бил първият път, в който климатични промени в резултат от човешката дейност влияят на възможността ни да отглеждаме храна, посочва Стофан. Прашните бури, които имаха опустошителен ефект върху земеделието в САЩ и Канада през 30-те години на миналия век, могат да бъда проследени назад до вредни селскостопански практики и сурова суша, предизвикана от климатичните промени.

Разликата е, че днес НАСА разполага с инструментите да помогне на фермерите в борбата им с тези промени.

НАСА и американската Агенция за международно развитие ръководят съвместна програма под името SERVIR, чиято цел е – чрез употребата на сателити, геопространствени карти и прогнозни модели – да съдейства на развиващите се страни в Източна и Западна Африка, района на планинската верига Хинду Куш и долното течение на река Меконг в Азия при вземането на по-добри решения за околната среда.

Използвайки тези високотехнологични инструменти, НАСА помага на държавите да се справят с разнообразие от бедствия – от наводнения до супербури – и да стават все по-устойчиви срещу дълготрайните ефекти на климатичните промени.

Що се отнася до бъдещето на Земята, Стофан е оптимист.

„Хората стават все по-информирани за климатичните промени“, казва тя. „Ако започнем да ги образоваме дори повече по темата, променим начина на отглеждане на храна и се вглеждаме в заплахите, мисля, че ще успеем да се приспособим.“  

Споменатото видео можете да видите отдолу. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ