Ефектът на доминото в Африка се превръща в сериозен проблем за Париж

Ефектът на доминото в Африка се превръща в сериозен проблем за Париж

Ефектът на доминото в Африка се превръща в сериозен проблем за Париж

Определената като „епидемия“ от френския президент Еманюел Макрон серия от държавни преврати във франкофонска Африка изглежда не губи темпо, а напротив – военни хунти поемат управлението във все повече страни в региона. От Арабската пролет насам Париж и други западни столици не са били толкова стъписани, докато поредица от привидно стабилни режими падат в ръцете на амбициозни военни офицери, често подкрепяни от ново поколение, разочаровано от неспазени демократични обещания. Няма лесно решение, но е необходим нов подход, пише Лионел Лорън за Блумбърг.

Значението на последното паднало домино – президентът Али Бонго в Габон, е фактът, че нестабилността се разпространява отвъд региона на Сахел, където губещата битка, подкрепяна от Франция срещу джихадистите, разгневи местните жители и насърчи военни преврати в страни като Мали и Нигер, както и навлизане на руската наемническа група „Вагнер“. Неспособността на Запада или африканските регионални блокове да обърнат тези завземания на властта вероятно е подхранила желанието да бъде свален Бонго, чието семейство управляваше Габон в продължение на 55 години и дълго време имаше ролята на ключов партньор за интересите на Париж в Африка (наскоро засили връзките си с англосферата).

Бонго живеят в лукс, подкрепяни от петролното богатство на Габон, докато една трета от хората оцеляват с по-малко от около 7 долара на ден, според Световната банка. Непосредствената причина за преврата не беше джихадизмът или френският военен ангажимент, а началото на това, което третият мандат на Бонго на власт след оспорвани общи избори.

Оттук и празненствата по габонските улици на пуч, който е недемократичен по дефиниция, но се възприема като освобождение от автократичното управление. Както в собствената история на Франция, генералите печелят от политическия и икономически хаос, за да завземат властта, смята Тиери Виркулон от мозъчния тръст IFRI, наричайки това „моментът Бонапарт“ в Африка. „Военните преврати не са решението, но не можем да забравим, че точно преди това Габон проведе избори, пълни с нередности“, каза първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

Всичко това обяснява двусмисления отговор към Габон след Нигер - Париж осъжда преврата, докато администрацията на Байдън поиска от хунтата да запази гражданското управление.

На този фон и други африкански лидери ще гледат нервно през рамо. 90-годишният президент на Камерун Пол Бия, който е на власт от 1982 г., назначи в четвъртък нови ръководители на различни отдели. Сенегал, чийто президент наскоро изключи възможността за трети мандат, провежда избори следващата година.

Отговорът към събитията в Африка ще изисква ловко дипломатическо докосване, което липсваше досега, тъй като реакциите срещу Нигер варират от яростни заплахи за военна намеса до нежелание превратът да се нарече преврат. Фокусът върху военното натрупване в Сахел и тенденцията към „бизнес както обикновено“ с автократични лидери доведоха до загуба на влияние и доверие във Франция, докато по-голяма борба за власт между Запада, от една страна, и Китай и Русия, от друга, се разиграва на континент, където природните ресурси са в изобилие.

По-добър баланс може да бъде постигнат с целенасочени санкции, които не наказват цивилни, подобни на тези от 2011 г., когато Европа наложи ограничения на режима на Гбагбо в Кот д'Ивоар, както и с по-убедителен тласък за насърчаване на демократичен преход към плурализъм и жизнеспособна политическа опозиция. Макрон смело се опита да изчисти паяжините на старата школа на френско-африканския патернализъм, като обеща да намали броя на войските и да изгради по-равноправни търговски отношения. По-рано тази седмица той каза на своя дипломатически корпус: „Ние все още сме склонни да говорим само с африканските столици и тези, които са на власт... трябва да се ангажираме отново с гражданското общество, с тези в опозиция.“ Хубава идея, но може да е твърде късно.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила