Египет е домакин на среща на израелски и палестински представители

Египет е домакин на среща на израелски и палестински представители

Египет е домакин на среща на израелски и палестински представители

Днес Египет е домакин на среща на израелски и палестински представители. Тя ще се проведе в курортния град Шарм ел-Шейх, а целта ѝ е да се положат максимални усилия, които да доведат до успокояването на вълната от насилие на Западния бряг преди свещения мюсюлмански месец Рамадан, предава Ройтерс.

Петстранната среща следва срещата на високо равнище в Йордания на 26 февруари, проведена с посредничеството на САЩ - първата по рода си от години насам, която осигури обещания от страна на Израел и Палестина за деескалация, но беше предизвикана от фракции и от двете страни и не успя да спре насилието.

Срещата в Шарм ел-Шейх "има за цел да подкрепи диалога между палестинската и израелската страна за спиране на едностранните действия и ескалацията, да се прекъсне съществуващият цикъл на насилие и да се постигне спокойствие", се казва в изявление на египетското външно министерство. Това би могло да "улесни създаването на климат, който да подпомогне възобновяването на мирния процес".

Палестинците се стремят да създадат независима държава на Западния бряг и в ивицата Газа със столица Източен Йерусалим - територии, които Израел завзема по време на войната през 1967 г.

От 2014 г. насам обаче мирните преговори са в застой и палестинците твърдят, че разширяването на еврейските селища е подкопало шансовете за създаване на жизнеспособна държава.

Мюсюлманският месец на постите Рамадан започва в края на март.

В предишни години в разгара на Рамадана, който тази година съвпада с юдейската Пасха и християнския Великден, са избухвали сблъсъци между израелската полиция и палестинците около джамията Ал Акса в Йерусалим.
 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ