Екипът на Тръмп е вдигнал мерника на Европейския съюз за налагане на наказателни търговски мерки

Екипът на Тръмп е вдигнал мерника на Европейския съюз за налагане на наказателни търговски мерки

Екипът на Тръмп е вдигнал мерника на Европейския съюз за налагане на наказателни търговски мерки

Доналд Тръмп е взел на прицел Европейския съюз за потенциален набор от наказателни търговски мерки, ако отново се върне в Белия дом, пише Блумбърг, позовавайки се на запознати източници.

Двете страни все още са в противоречие относно увеличенията на митата върху стоманата и алуминия, които Тръмп наложи през първия си президентски мандат. Те бяха частично спрени през 2021 г., след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност. Ако Тръмп спечели през ноември, ЕС несъмнено ще бъде една от основните му цели в сферата на търговията, според няколко съветника на Тръмп.

Вероятна отправна точка в евентуална втора администрация на Тръмп ще бъде включването на ЕС в широкообхватна минимална тарифа от 10%, която ще се прилага и за Китай, казват негови съюзници. Той може също така да въведе контрамерки срещу европейските данъци върху цифровите услуги, които имплицитно са насочени към американските технологични шампиони.

Поддръжниците на Тръмп посочват различни мотиви за плановете, включително разочарованието, че ЕС не е склонен да предприеме по-агресивен подход по отношение на Китай и да ограничи стратегическите инвестиции на китайски компании.

Потенциалните мерки срещу Европа също биха послужили като основен компонент на по-широка инициатива за преразглеждане на търговията със стоки в САЩ. Нацията има дългогодишни големи дефицити с ЕС, като данните за 2023 г. са напът да отбележат трета поредна година на дисбаланс, надвишаващ 200 млрд. долара - модел, за който съветниците на Тръмп твърдят, че е илюстрация на нелоялни търговски практики.

„Тръмп използва търговията и тарифите като тактика за преговори, за да накара тези страни да действат в интерес на САЩ – видяхте това с НАТО“, каза Стивън Мур, един от неофициалните икономически съветници на Тръмп. Той имаше предвид начина, по който Тръмп по поиска съюзниците от НАТО да дадат повече пари за отбрана.

Мур, сътрудник в Heritage Foundation, каза, че „много ще зависи от това как Европа ще действа по отношение на намаляване на митата си срещу американски продукти“. Като се има предвид, че  средностатистическата европейска държава налага данък върху добавената стойност от 15% до 20%, „това ни поставя в неизгодно търговско положение в самото начало“, каза той. Търговски експерти твърдят, че подобни мита дават на европейските компании стимул да насочват стоките си към САЩ, където липсва национален данък върху продажбите.

Стивън Ченг, говорител на кампанията на Тръмп, каза, че бившият президент „е дал да се разбере, че възнамерява да използва всеки инструмент, с който разполага, за да защити американските работници. Независимо дали са производители на автомобили, служители в сектора на стоманодобива, технологични работници или фермери, той няма да приеме други държави да крадат работните ни места или да насочват нашите индустрии за унищожаване“.

Последният път, когато Тръмп беше на поста, ЕС успя да предотврати това, което се очертаваше като най-лошия сценарий за трансатлантическите търговски връзки: търговска война в сферата на автомобилите. Законодателите във Вашингтон - предимно републиканци, и американската бизнес общност, с нейната група лобисти, послужиха като последна линия на защита, предотвратяваща този резултат.

Различен Вашингтон

Този път Брюксел може да няма такъв късмет. Много от критиците на Тръмп в Капитолия, включително умерените републикански законодатели, които ръководеха ключови комисии и се опитваха да забавят политиката му, вече ги няма.

Тръмп имаше три години извън офиса, за да обмисли подхода си, ако спечели този ноември, и вероятно ще действа бързо. В допълнение към идеята за широкообхватна тарифа от 10%, Тръмп е говорил със съветници за забрана на TikTok Inc. от САЩ и недопускане на електрически автомобили, произведени в Китай или направени с китайски части и след това сглобени в други страни, като например в Мексико или държави от Европа.

Откакто той беше в Белия дом за последен път, самият ЕС предприе някои мерки срещу Китай, включително стартирането миналата година на разследване на китайската държавна подкрепа за електрически превозни средства. И все пак редица решения, като хода на Германия да разреши продажбата на дял в пристанищен терминал в Хамбург на китайска държавна фирма. показват различни перспективи със САЩ.

Трансатлантическите връзки се подобриха значително, откакто Байдън встъпи в длъжност, въпреки че администрацията му не успя да прекрати всички търговски действия, предприети от неговия предшественик. След две години на преговори без решение на спора за продуктите от стомана и алуминий, през 2023 г. двете страни решиха да изчакат до след президентските избори.

Ролята на Лайтхайзър

Този спор доведе до милиарди долари в ответни мита от страна на ЕС, насочени към американски емблематични продукти като мотоциклети Harley Davidson и бърбън от Кентъки.

Робърт Лайтхайзър, който се застъпваше за повишаване на митата като търговски представител на САЩ в администрацията на Тръмп, продължава да го съветва отблизо относно търговията. Той живее във Флорида близо до курорта Мар а Лаго на Тръмп, което му осигурява близост с бившия президент през зимните месеци. Лайтхайзър е казал на сътрудниците си, че не иска отново да служи като търговски представител на САЩ, но някои съюзници на Тръмп предполагат, че той може да стане министър на финансите.

Заедно с Лайтхайзър и Мур, Тръмп също получава съвети относно търговията и икономиката в по-широк план от Лари Кудлоу, неговия бивш директор на Националния икономически съвет и сега коментатор на Си Ен Би Си; консервативният икономист Арт Лафер; и Кевин Хасет, който ръководеше Съвета на икономическите съветници в Белия дом на Тръмп. Той също така поддържа връзка с редица дългогодишни приятели и бизнесмени, които информират неговото мислене за икономиката.

Технологични фирми

Докато технологични гиганти като собственика на Alphabet Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Apple Inc. и Netflix Inc. може да имат батальони от служители, враждебно настроени към Тръмп и неговите колеги републиканци, Тръмп смята, че компаниите са родени и отгледани в САЩ и следователно би искал да ги защити, казват бивши сътрудници на Тръмп.

Това може да бъде направено чрез контрамерки срещу европейските данъци върху цифровите услуги, които до голяма степен са насочени към големите американски фирми, чрез използване на раздел 301 от търговския закон на САЩ, казват съюзниците на Тръмп.

„Европейският съюз прави каквото може, за да осакати американските компании. Той би бил доста склонен да се застъпи за нас“, каза съюзникът на Тръмп и бивш председател на Камарата на представителите Нют Гингрич. „Знам, че той цени митата, защото те му дават лост за преговори.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ