Италия одобри данък от 40% върху неочакваните печалби на банките за 2023 г.

Италия одобри данък от 40% върху неочакваните печалби на банките за 2023 г.

Италия одобри данък от 40% върху неочакваните печалби на банките за 2023 г.

Кабинетът на Италия одобри в понеделник данък от 40% върху неочакваните печалби на банките за 2023 г., като събраните средства ще бъдат използвани за подпомагане на притежателите на ипотеки и намаляване на данъците, предаде Ройтерс.

„Трябва само да погледнем печалбите на банките за първата половина на 2023 г., както и резултат от повишаването на лихвените проценти на Европейската централна банка, за да разберем, че не говорим за няколко милиона, а вероятно говорим за милиарди“, каза вицепремиерът и министър на инфраструктурата и транспорта Матео Салвини на пресконференция в Рим.

„Ако цената на паричното бреме за домакинствата и предприятията се е увеличила и удвоила, няма същото удвояване на това, което се дава на притежателите на текущи сметки“, каза Салвини, добавяйки, че има голяма разлика между ставките, прилагани към заемите и депозити.

По думите му данъкът от 40% върху допълнителните печалби на банките, които възлизат на няколко милиарда евро, ще доведе до намаляване на данъчната тежест, намаляване на данъците и финансова подкрепа за притежателите на ипотеки за първи домове.

Ройтерс съобщи през април, че Министерството на финансите работи върху данък за банки, за да финансира мерки за подпомагане на семейства, които се изпитват затруднения на фона на увеличаването на разходите за живот.

Министърът на икономиката отрече подобни планове през юни, но определени кредитори трябваше да покажат достатъчна гъвкавост по отношение на лихвените проценти, начислявани и плащани по заемите и депозитите на клиентите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ