Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, си отиде от този свят на 96 години

Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, си отиде от този свят на 96 години

Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, си отиде от този свят на 96 години

Британската кралица Елизабет Втора почина, съобщи тази вечер Бъкингамският дворец, цитиран от Би Би Си.

По-рано днес той каза, че лекарите на 96-годишната кралица са много притеснени за здравословното ѝ състояние и са препоръчали тя да остане под медицинско наблюдение в Балморал.

След това семейството на Елизабет Втора се събра при нея в шотландското ѝ имение. Много хора пък се събраха въпреки дъжда пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да се молят за кралицата.

Елизабет II наследява трона, когато е на 25 години. На 6 февруари 1952 г. умира баща ѝ, крал Джордж VI, и я обявяват за кралица.

С нейната смърт най-големият и син Чарлз, бившият принц на Уелс, ще поведе страната като новия крал и държавен глава на 14 други държави, сред които Канада, Австралия и Нова Зеландия. Той официално ще бъде провъзгласен за крал в двореца Сейнт Джеймс в Лондон възможно най-скоро, пише The Guardian.

Знамената на забележителни сгради във Великобритания и в Британската общност са спуснати наполовина в знак на официален траур.

Като кралица на Обединеното кралство и 15 други кралства и глава на Британската общност от 54 държави, Елизабет II лесно беше най-разпознаваемият държавен глава в света по време на изключително дълго управление.

„Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре“, се казва в официалното изявление от Бъкингамския дворец.

Всички деца на кралицата пътуваха до Балморал, близо до Абърдийн, след като лекарите поставиха кралицата под медицинско наблюдение. Нейният внук, принц Уилям, също е там, а брат му принц Хари е на път.

Мандатът на кралица Елизабет II като държавен глава обхваща периода на следвоенните строги икономии, прехода от империята към Британската общност, края на Студената война и влизането и последвалото напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство.

Нейното царуване обхваща 15 министър-председатели, започвайки с Уинстън Чърчил и завършвайки с поелата поста във вторник Лиз Тръс.

Елизабет е родена на Брутън Стрийт 17 в Лондон на 21 април 1926 г. Елизабет се омъжва за лейтенанта от военноморския флот Филип Маунтбатън, гръцки принц, на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Двамата имат четири деца: престолонаследникът принц Чарлз (роден през 1948 г.), принцеса Ана (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964).  Филип, херцог на Единбург, почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст.

Възкачвайки се на престола на 25-годишна възраст, тя успешно насочва монархията прездесетилетия на бурни промени, като личната ѝ популярност осигурява баласт през по-трудните времена на институцията.

Несъмнено имаше и недостатъци, но това е най-обичания британски монарх - това личеше на нейните сребърни, златни и диамантени юбилеи, свидетелстваше за специалното място, което тя заемаше в сърцето на нацията.

Кралицата прие ролята си като дълг за цял живот. В посланието си за сребърния си юбилей през 1977 г. тя каза: „Когато бях на 21 години, посветих живота си в служба на нашия народ и помолих за Божията помощ, за да направя този обет". 

Със смъртта на Елизабет Втора се активира т.нар „Операция Лондон Бридж“, която включва всички мерки и събития около нейната кончина и възкачването на трона на следващия монарх.

За поне 10 дни след смъртта на кралицата Обединеното кралство на практика ще бъде парализирано, което ще струва скъпо на британската икономика.

В първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Той ще трябва да реши дали да управлява като Чарлз III или да си избере друго име.

Официалният уебсайт на кралското семейство ще бъде в черно и ще съдържа кратко съобщение за тъжната новина. Сайтът на британското правителство трябва да постави черен банер в горната си част. Всички профили на ведомствата в социалните мрежи също ще съобщят новината и ще сменят профилните си снимки. Съдържание, което не е спешно, няма да може да се публикува.

Очаква се утре Чарлз да направи първата си официална реч като крал, която ще бъде излъчена по всички медии в страната. Правителството ще се закълне във вярност на новия монарх.

След това крал Чарлз, ако реши да запази това си име, ще тръгне на обиколка, за да се срещне с лидерите на правителствата на отделните съставни страни на Обединеното кралство в техните столици – Единбург, Белфаст и Кардиф, преди да се върне в Лондон. В това време телевизионните канали ще излъчат всички предварително подготвени филми за кралицата и кралското семейство. Би Би Си няма да излъчва комедийни програми до деня на погребението.

Той като Елизабет Втора почина в Балморал, тленните ѝ останки ще бъдат транспортирани до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

Пет дни след новината за кончината на Елизабет Втора ще се проведе шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще се проведе служба в Уестминстър Хол. Ковчегът на кралицата ще бъде положен в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, за да могат поданиците ѝ да се сбогуват с нея. Залата ще бъде отворена 23 часа в денонощието.

Предвижда се погребението да се проведе между 10 и 12 дни след кончината на кралицата. Едно нещо е сигурно – денят на погребението ще бъде неработен за всички в Обединеното кралство. Фондовата борса ще затвори врати за втори път в рамките на по-малко от две седмици. В 11:00 сутринта ще зазвучат камбаните на Биг Бен, а цялата страна ще замлъкне, докато ковчегът на кралицата бъде пренесен до Уестминстърското абатство, където повече от 2000 специални гости ще сведат глави пред паметта на монарха. След службата, ковчегът ще бъде пренесен до параклиса "Свети Георги" в дворцовия комплекс в Уиндзор, където кралица Елизабет II ще бъде положена до баща си крал Джордж VI.

Взимайки предвид неработните дни на банките и фондовите борси, разходите за погребението и церемонията по коронацията, кончината на Елизабет II може да струва на Обединеното кралство милиарди паунда. Обликът на британския паунд ще се промени изцяло, като на валутата ще се появи лицето на крал Чарлз, докато старите банкноти постепенно ще бъдат изтеглени от обръщение. Промени ще има и при пощенските марки и паспортите, както и при полицейските и военните униформи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ