Новото правителство на Словакия спечели задължителния вот на доверие

Новото правителство на Словакия спечели задължителния вот на доверие

Новото правителство на Словакия спечели задължителния вот на доверие

Новото правителство на Словакия, ръководено от премиера популист Роберт Фицо, който прекрати военната помощ за Украйна, спечели задължителния вот на доверие в парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От 143 депутати, присъстващи в 150-местния парламент, 78 гласуваха в подкрепа на трипартийното коалиционно правителство, което положи клетва на 25 октомври.

Фицо се върна на власт и пое поста на министър-председател за четвърти път, след като неговата скандална лява партия "Смер" ("Посока") спечели парламентарните избори в Словакия на 30 септември с проруска и антиамериканска платформа.

Фицо формира парламентарно мнозинство, като подписа коалиционно споразумение за правителство с лявата партия "Глас" и ултранационалистическата Словашка национална партия.

Победата на Фицо може да ознаменува драматичен обрат във външната политика на страната и да натежи на крехкото единство в Европейския съюз и НАТО, допуска АП.

Словакия, страна с население от 5,5 млн. души, която има обща граница с Украйна, беше твърд поддръжник на Киев след нахлуването на Русия през февруари миналата година, като даряваше оръжия и отваряше границите си за бежанците, бягащи от войната.

Фицо спря военната помощ. Той също така се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия и иска да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО. 

Критиците на Фицо се опасяват, че връщането му на власт може да накара Словакия да изостави прозападния си курс по други начини, следвайки примера на Унгария на Виктор Орбан.

Фицо обеща да води "суверенна" външна политика, да заеме твърда позиция спрямо миграцията и неправителствените организации и проведе кампания срещу правата на ЛГБТ+ общността. На някои елитни следователи и полицейски служители, които се занимават със случаи на корупция, беше наредено да си останат у дома или бяха уволнени, а правителството планира да облекчи наказанията за корупция, наред с други промени в съдебната система.

Откакто предишното правителство пое властта през 2020 г., след като водеше кампания за борба с корупцията, десетки висши служители, полицаи, съдии, прокурори, политици и бизнесмени, свързани със "Смер", бяха обвинени и осъдени за корупция и други престъпления. Делата на редица други лица все още не са приключили.

Самият Фицо и бившият му министър на вътрешните работи Роберт Калиняк бяха обвинени миналата година в създаване на престъпна група и злоупотреба с власт. Калиняк е министър на отбраната в новото правителство.

Известен с тирадите си срещу журналистите, Фицо нарече една голяма телевизионна мрежа, два национални вестника и един онлайн новинарски сайт свои врагове и заяви, че няма да общува с тях. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ