Борисов: САЩ могат да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов

Борисов: САЩ могат да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов

Борисов: САЩ могат да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов

„България може да се похвали с най-ниските данъци в Европа. От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат данък ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2 % дефицит.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България.

САЩ могат да взимат пример от нас и да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, подчерта още Борисов.

„Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има. Дисциплинирани сме във финансово отношение. С МВР прокуратурата и ДАНС полагаме усилия не само да спираме контрабандата, но и да съберем максимални приходи, които да отидат в общ живот, за приоритетите - образование, спорт, култура", отбеляза премиерът.

По време на срещата Борисов призова за пореден път САЩ да махнат визите за българите.

„Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия да подпомагаме българо-американския бизнес", заяви Борисов.

Той посочи, че ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща. „Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", отсече Борисов.

Борисов призова Американската търговска камара да помогне с „Уестингхаус":„Сделката „Уестингхаус” не е за 1-2 млн. лева. Говорим за 700-800 млн. лева при една система с 4,3 млрд. лв. дълг в България. Ако можете да ми помогнете, веднага го направете. Финансовия министър не иска да гарантира”.

„Не трябва да гледате само вашата страна, гледайте и моя проблем. Това отива на електромера на всеки българин гражданин, когато не сме достатъчно прозрачни и точни възникват съмнение. Няма хубава корупция, хубави нарушения", допълни Борисов.

„С вас говоря като партньори и като приятели. Ние сме заедно, но не може да сме заедно само когато обядваме, а и когато има проблем. Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин.", посочи още той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ