Гръм и мълнии в парламента заради Гърмен

Гръм и мълнии в парламента заради Гърмен

Напрежението от сблъсъка между роми и българи в Гърмен се пренесе и в парламента днес. Патриотичният фронт излезе с ултиматум към управляващите и заплаши да оттегли подкрепата ако не бъдат изпълнени определени условия на патриотите.

"Подкрепата и търпението на Патриотичния фронт (ПФ) към управлението са на изчерпване. Подкрепата ни не е безусловна", заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. От името на ПГ на патриотите той обяви, че дават срок на кабинета до 1 юли да изпълни поставени от депутатите от Патриотичен фронт искания. В противен случай ще оттеглят подкрепата си.

Малко преди това мнозинството в пленарна зала отхвърли искане на "Атака" да бъде повикан за изслушване по случая с Гърмен министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която в понеделник посети конфликтния район.

Атакистите се опитаха да пренаредят спонтанно предварителния дневен ред на днешното пленарно заседание като настояха Бъчварова да дойде и да  информира Народното събрание какво точно се случва в Гърмен и какви мерки е предприела полицията, за да гарантира мира и спокойствието в селото.

"Да дойде г-жа министърката, за да може ние да я изслушаме и да имаме възможност да й зададем въпроси", заяви от парламентарната трибуна народният представител от "Атака" Десислав Чуколов. "Няма да я посрещнем с освиркване както в Гърмен, но просто да разберем има ли задържани, има ли образувани досъдебни производства", добави той.

Предложението бе подложено на гласуване, а след това и на прегласуване, но и при повторния вот, с 65 гласа "за", 49 "против" и 32 "въздържал се" депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха предложението за изслушване на вътрешния министър.

Въпреки това, разгорещените дебати по казуса Гърмен продължиха. Напрежението в Гърмен вади на преден план един хроничен проблем на българското общество - социалното изключване на ромите, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан и декларира, че водената от него партия настоява за социална интеграция на ромите. Според него в конкретния случай няма политическо оцветяване, а престъпността не е етнически обусловена.

"Гърмен е симптом за болестта, от която страда страната ни. Тази болест се нарича страх.", заяви патетично от името на "БСП Лява България" Атанас Мерджанов. Другият извод, който можел да се направи е, че държавата отдавна е абдикирала от ромските гета. Лесно е днес да разрушите къщите в "Кремиковци", но те ще бъдат издигнат другаде. Не може просто да приемаме ромите като част от пейзажа, като каруца на пътя, която бързаме да подминем", убеден е народният представител от "БСП Лява България"

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ