Очаква се висока активност на евроизборите сред българите в чужбина

Очаква се висока активност на евроизборите сред българите в чужбина

Предстоящият евровот е много важен и се очаква висока избирателна активност сред българите в чужбина, коментираха пред БТА журналисти от водещи български медии в страни от ЕС, цитирани от Dnes.bg.

Социално-икономическата стабилност на голяма част от българите в Испания предполага по-голяма политическа ангажираност, съответно - по-висока изборна активност, прогнозира Йосиф Давидов от "Нова дума". Според данните, с които разполагаме досега, в Испания ще бъдат разкрити 36 избирателни секции за нашите сънародници, а за разкриването на една са необходими поне 40 заявления от българи, желаещи да гласуват там.

Няма да бъде пресилено, ако в края на изборния ден има регистрирани около 8000-10 000 гласували българи. Числото надхвърля в пъти участието на българите в Испания в предишните европейски избори, посочва Давидов.

Той уточни, че специфично за Испания е, че онези наши сънародници, които са гласували в последните испански избори за местни органи на властта, автоматично се появяват в националните избирателни списъци и имат право да гласуват за испански партии, които излъчват депутати за Европейския парламент.

Йордан Мичев, главен редактор на "Родина нюз" във Великобритания, също определя предстоящите евроизбори като много важни. Те са решаващи за посоката, по която ще тръгне  Европейският съюз, който се намира в дълбока институционална криза и страда от липса на доверие сред голяма част от гражданите, посочва Мичев. По думите му на Острова тези настроения са особено силни.

Александър Андреев от българската редакция на "Дойче веле" в Бон очаква на евроизборите да са по-активни българите в Германия с по-високо образование - студентите и работещите  специалисти. За тях са по-видими и по-разбираеми огромните предимства на ЕС и необходимостта той да бъде демократично консолидиран тъкмо в сегашния труден момент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ