Полша забрани пропагандата на тоталитаризма

Полша забрани пропагандата на тоталитаризма

Полша забрани пропагандата на тоталитаризма

Полският президент Анджей Дуда подписа закон, забраняващ пропагандата на комунизма и тоталитаризма чрез имена на улици, сгради и всякакви обществени обекти.

Към закона има и пояснителна записка с критерии, по които имената ще се смятат за недопустими. „Имената не могат да овековечават хора, организации, събития или дани, които символизират комунизма или друг тоталитарен режим. Пропагандата на такива режими по друг начин също се забранява“, се казва в пояснението.

Авторите на закона коментират в мотивите към закона, че пропагандатори на комунизма са обекти, символи на репресивната, авторитарната и несуверенната система в Полша между 1944 и 1989 г. Местните власти имат 12 месеца, за да променят тоталитарните названия, а смяната на документите на гражданите заради новите наименования ще е безплатна.

От 1945 до 1990 г. в страната управлява просъветски режим и на нейна територия са разположени съветски войски от т.нар. Варшавски договор. Поляците създават свое правителство в изгнание през 1939 г. -  по времето на окупацията на Полша от нацистите, а след това и по време на съветския режим и окупацията. То работи в Лондон в продължение на 52 години, до падането на комунизма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ