Премиерът: Страх ме е от бежанци, не ги искаме

Премиерът: Страх ме е от бежанци, не ги искаме

"Ние не искаме бежанци. Страх ме е от бежанците", коментира премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV.

Според Борисов проблемът на Европа с имигрантите не зависи от Европа. За да бъде решен, САЩ и Русия трябва да седнат и да се разберат - иначе само лоши неща ще се случват на Европа.

"Ще бъдем жертви на глобалната политика. Страхувам се, нас ни е страх и молим те да се разберат", каза премиерът.

 "Това са милиони хора вече, не са само 2-та милиона в Турция, не са само тези в Одрин, които са на нашата граница - 7-8 млн. вече се надигат от Сирия да тръгват към Европа. Службите докладват, че тези, които са били в бежански лагери в Ливан, Йордания, се прибират, продават каквото имат в Сирия, за да вземат някакви пари и да тръгнат да си търсят нова родина. Това е нечувана трагедия, която се случва на човечеството. Това сега започва“, заяви той. 

Премиерът цитира писмото на турския министър-председател Ахмет Давутоглу до него, в което обяснява какво се случва в Турция с бежанците -  300 хил. души в Истанбул, още 2 млн. души в лагери.

Според Борисов българската граница е пазена надеждно и затова целият бежански поток минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Германия, Швеция.

На въпроса за изказването на германския канцлер Ангела Меркел  след срещата на върха в Брюксел, че България е изразила готовност да бъде "гореща точка" за бежанци, премиерът коментира, че това е било манипулация на "медийни бухалки".

Причината канцлерът да отбележи България заедно с Италия и Гърция била, че Борисов е алармирал Меркел, че България заедно с Гърция и Италия също е външна граница на ЕС и се нуждае от същата помощ. От думите му стана ясно, че България не е искала помощ от Германия, защото засега не се налага.

Борисов подчерта: "Ние не им щем парите – не искаме това да се случи. Не искаме някой да ни дава милиарди, за да има бежански лагери. Ние искаме този процес да спре." 

Той смята, че в Сирия трябва да се създадат територии, в които бежанците да живеят.

Според него "горещи точки" означава приемни центрове за бежанци, които да бъдат разположени у нас и в които бежанците ще бъдат регистрирани и ще чакат, за да бъдат разселени в други страни от ЕС. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ