САЩ: Забраняват на спецслужбите да подслушват масово

САЩ: Забраняват на спецслужбите да подслушват масово

Камарата на представителите в американския Конгрес забрани на Агенцията за национална сигурност да събира масово данни за комуникациите в САЩ. Текстът, гласуван вчера, е в отговор на скандалните разкрития на Едуард Сноудън преди две години, пишат европейските медии.

Забранява се събирането на данни за телефонните разговори на американците, както и на данни от електронните комуникации. Разузнавателните служби ще получават достъп до информацията само с разрешение на съда.

Представители приеха с 338 гласа срещу 88 „против” закона, наречен „USA Freedom Act”. До края на месеца трябва да бъде одобрен и от Сената, който обаче миналата година отхвърли реформата.

Законът променя спорния член от „Патриотичния акт”, приет след атентатите от 11 септември 2001 г., чието действие трябва да приключи на 1 юни.

Федералният апелативен съд обяви миналата седмица за незаконна програмата за телефонни метаданни на НАС, разкрита през юни 2013 г. от Сноудън.

С това гласуване ще продължим да защитаваме САЩ, като защитаваме и гражданските свободи, заяви  лидерът на мнозинството в Камарата – републиканецът Кевин Маккарти.

Срещу промяната се обявиха около 40 демократи и 40 републиканци.

Дебатите ще бъдат по-бурни в Сената, където лидерът на републиканците настоява за удължаване на срока на противоречивия текст от „Патриотичния акт” в сегашния му вид до 2020 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ