Станишев готов за предсрочни избори, иска задължително гласуване

Станишев готов за предсрочни избори, иска задължително гласуване

Лидерът на БСП Сергей Станишев изрази готовност за предсрочни избори ден след като коалиционния партньор на левицата ДПС обяви, че се готви за избори до края на годината. Станишев обаче отвори една голяма скоба. Според него, за да има силно демократично легитимно управление, се изискват промени - и законодателни, и конституционни, които да въведат задължително гласуване на българските граждани. Лидерът на БСП аргументира думите си, като изтъкна, че чрез задължителното гласуване се гарантира, че съдбата на страната ще се решава от действителния вот на хората.

Станишев посочи, че смята да потърси подкрепа за това и от Националния съвет на БСП, и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили.

„Не знам коя партия би спечелила и загубила от такава промяна, но сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Ще проведем консултации и с нашите партньори, и с другите политически сили за предсрочни избори - кога би било най-полезно за страната”, уточни лидерът на БСП.

Според него изборите не бива да бъдат протакани, при условие че няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа.

„Трябва да се направи необходимото и в разговорите с партиите, и с президентската институция. Трябва да се дадат възможности следващата година да се посрещне с бюджет, приет от нов функциониращ парламент”, коментира Станишев.

„Правителството свърши немалко работа, но в последните месеци и в условията на предизборна среда имаше натрупани немалко проблеми, грешки. Ако говорим за перспектива, те би трябвало да бъдат отстранени”, заяви той.

 „Ситуацията е трудна, защото основният фактор, задържащ както реформи, така и икономическото развитие, е политическата нестабилност. Това, което се случва в политическия живот, пречи”, посочи председателят на БСП.

Новата политическа реалност беше създадена не от приказките, а от резултатите от европейските избори.

"За тях не трябва да си затваряме очите. Още от нощта на изборите и в следващите дни до вчера обществото беше залято от много интерпретации, политически сценарии и планове, всички те водени от политически сметки, а не от загриженост за държавата. Трябва да сме наясно, че нова политическа рамка създадоха не приказките, а резултатите при изборите. Прибързано е тържеството на ГЕРБ. БСП се представи далеч под очакванията и на социолози, и на БСП. За мен не е изненада искането на ГЕРБ за незабавни избори. В това няма нищо ново", добави той.

Във вторник НС на БСП ще направи цялостен анализ и за резултатите от изборите, и за работата на правителството и ще вземе своите решения за нашите действия - както в БСП, така и в политическото и публичното пространство. Като партия мандатоносител държим анализът да бъде всеобхватен и задълбочен”, допълни Станишев.

Относно ситуацията в Европарламента, Станишев обясни, че се очертава широка коалиция между ЕНП и ПЕС.

„В Европейският парламент се очертава като най-вероятен вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции. Това, за което Мартин Шулц като наш кандидат и аз, като лидер на ПЕС, ще настояваме, е промяна на политиките в ЕС. Всяка формула на властта трябва да произтича от политика, която е необходима и полезна за страната”, посочи Станишев.

По материали на агенция „Фокус” и „Дарик”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ