ЦИК с ново ръководство

ЦИК с ново ръководство

След повече от четиричасови напрегнати дебати и скандали, приключили в крайна сметка с напускане на депутатите от ГЕРБ на пленарна зала, парламентът избра днес ново ръководство на Централната избирателна комисия.

Настоящият изпълнителен директор на Института за модерна политика Ивилина Алексиева става председател на ЦИК, решиха депутатите. Зам.-председател ще е  Мария Мусорлиева, а секректар – Севинч Солакова, предаде БНР.

Алексиева е юрист по образование, била е наблюдател на избори, експерт в изработване на изборно законодателство, представи я накратко зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Новият председател на ЦИК не е партийно обвързана, не членува в политическа формация и е предложена за поста от четири неправителствени организации, коментира Борислав Цеков от Института за модерна политика.

ПГ на ГЕРБ  издигна за поста Маргарита Златарева, но парламентарното мнозинство отхвърли кандидатурата, както и повторно предложение да стане зам.-председател на ЦИК. Според Изборния кодекс, Централната избирателна комисия трябва да има двама заместник-председатели.

Със 110 гласа „за” депутатите приеха и решение, според което Народното събрание предлага на президента Росен Плевнелиев да назначи останалите членове на ЦИК, при спазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, както следва: ПП ГЕРБ - 5 членове, Коалиция за България - 5 членове, ДПС - 2 членове, Атака - 1 член, НДСВ - 1 член, Синя коалиция - 1 член.

Държавният глава обаче издаде указ, в който заложи  съотношението, поискано от ГЕРБ - "6, 5, 1, 1" . 

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака“ и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ, уточниха в прессъобщение от "Дондуков" 2 . В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция. Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в Парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът, се казва в прессъобщението.

Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. 

Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание. 

Принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес, става ясно от позицията на президентството.

"Президентът взе от ДПС, за да даде на ГЕРБ, указът е грубо нарушение на Изборния кодекс", реагира светкавично лидерът на ДПС Лютви Местан

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ