Шест години затвор за бившия израелски премиер

Шест години затвор за бившия израелски премиер

Шест години затвор за бившия израелски премиер

Бившият премиер на Израел Ехуд Олмерт бе осъден на 6 г. затвор за корупция. Присъдата срещу бивш израелски държавен ръководител е без прецедент.

Олмерт бе признат за виновен за това, че по времето, когато бе кмет на Ерусалим, е приел подкуп за реализирането на жилищен комплекс, предаде БНР. Съдът му наложи също глоба от 1 милион шекела (210 000 евро). 

"Подсъдимият е злоупотребил с високия си пост в нарушение на обществения интерес в своя изгода, получавайки големи суми пари", мотивира решението си съдията Давид Розен, цитиран от Ройтерс и БТА. 

На 31 март, след двегодишен процес, съдът призна Олмерт за виновен заедно с още десетина бивши служители в нарушаване на законовите ограничения при издаването на разрешителни за редица строителни проекти, между които за жилищния комплекс "Хоулиленд" в Ерусалим, срещу подкупи от милиони долари. По това време Олмерт е бил кмет на Ерусалим и министър на индустрията и търговията. 68-годишният Олмерт заяви след края на делото, че е невинен и ще обжалва присъдата във Върховния съд. 

След разкритията за корупционния скандал той бе принуден да подаде оставка от премиерския пост през 2009 г. 

През 2012 г. съд в Израел го осъди на една година затвор условно и глоба от 19 225 долара по обвинение в злоупотреба с доверие. С условната присъда пътят му за завръщане в политиката остана открит, но той отказа да се възползва. 

Ехуд Олмерт бе министър-председател на Израел от 2006 до 2009 г. Преди това, от 1993 до 2003 г. е кмет на Йерусалим. Смятан е за един от доверените хора на Ариел Шарон и изразител на неговите идеи. Често е сочен за прагматичен и светски настроен политик. Роден е на 30 септември 1945 г.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ