Асен Василев: На опашката на Балканите сме по минимална заплата, не трябва да има гета по доходи

Асен Василев: На опашката на Балканите сме по минимална заплата, не трябва да има гета по доходи

Асен Василев: На опашката на Балканите сме по минимална заплата, не трябва да има гета по доходи

"933 лв. става минималната работна заплата от януари 2024 г., ако депутатите приемат проектобюджета. В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас , а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката". Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев, цитиран от БНТ.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите. Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Финансовият министър посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там има 25 на сто увлечение. Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталови бюджетиране", зави Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021-ва година за увеличение от 600 лв. данъчен кредит за отглеждане на деца. Учителската заплата се формира на база 125 на сто от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Свети Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата, добави министърът на финансите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ