Борисов: Готови сме с кабинет, но няма да съм номинацията за премиер

Борисов: Готови сме с кабинет, но няма да съм номинацията за премиер

Борисов: Готови сме с кабинет, но няма да съм номинацията за премиер

Готови сме с кабинет, аз няма да съм номинацията за премиер. Ние можем да направим правителство с първия мандат, но то няма да е устойчиво и няма да предизвика спокойствието, което желаем и напрежението ще продължи да расте. Това заяви в ефира на bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че трябва да се благодари на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата. Борисов коментира още, че ако се стигне до трети мандат, най-лесно ще е да се даде на "Български възход". Според него правителството, което се прави, ще бъде с кратък мандат. 

"Предложихме от всички партии, има председатели на комисии, те да станат министри за по 5 месеца. Да се изпълни всичко и тогава да се отиде на избори, да знаем, че е минала зимата. Ще имаме парламент по време на войната и никой няма да е загубил от нас. Дотогава обаче президентът ще трябва да изпълнява конституционните задължения и връчването на мандатите", допълни лидерът на ГЕРБ. 

Ние вече имаме една много добра коалиция в парламента, допълни Борисов. "Има един факт – гласуванията в парламента – този съюз се оформи още по темата Република Северна Македония с огромно мнозинство около ГЕРБ. Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна – огромно мнозинство в парламента. Решение за втората част на ескадрилата за F-16 – стабилно мнозинство от четири партии. Решението за еврозоната, решението за 100% диверсификация на руското гориво", изброи Борисов и попита: "Ако парламентът продължи да работи така, как ще обясним защо го разваляме?" 

Лидерът на ГЕРБ определи като "долна инсуниация" твърдението за "хартиена коалиция". "Няма такава коалиция, 100% машинния вот остава, защото всеки ще има право на избор", категоричен бе Борисов. 

ГЕРБ обаче иска още една оставка - тази на енергийния министър Росен Христов. "Аз съм доста ядосан на служебния министър Росен Христов вчера - служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"? Аз ги защитавам, защото съм принципен - служебният министър има една функция по Конституция - да си гледа работата и да прави честни избори, а вчера Христов извърши политически акт - атака срещу тази партия, ПП. Христов вчера каза чудовищни неща, надявам се Кирил и Асен да му отговорят. Дали както Гроздан Гараджов и Сашо Кеша е виновен, - Христов твърди, че Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо, и не е направил нищо, за да има устойчиви дългосрочни договори, заяви от парламентарната трибуна Христов. Аз не вярвам на този министър, дали го казвам иронично, хората да си преценят", допълни Борисов.  

"Ако всички бъдем мъдри, България ще има редовно правителство. Има още време да узреем. Бюджет се прави с отговорно правителство. Ето на всички предложение: 30-40 точки, приоритетни за всяка партия, трябва да ни обединят. Назначаваме министри, които не са политически лица, просто назначаваме лице, което да изпълнява точките", предложи Борисов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ