Бюджетната комисия разглежда окончателно промените в Законите за ДДС и местните данъци

Бюджетната комисия разглежда окончателно промените в Законите за ДДС и местните данъци

Бюджетната комисия разглежда окончателно промените в Законите за ДДС и местните данъци

Бюджетната комисия в Народното събрание ще разгледа окончателно промените в Законите за ДДС, местните данъци и такси и корпоративното подоходно облагане.

Заседанието трябваше да се проведе във вторник, но от ГЕРБ-СДС го бламираха заради казуса "Пирогов", а депутатите от ДПС напуснаха преди началото, с което кворумът се провали. Министърът на финансите Асен Василев и председателят на комисията Йордан Цонев промениха вчера графика за приемане на данъчните закони и бюджета, предава БНР. 

Част от данъчните закони се очаква да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала още днес, като Закона за счетоводството и Закона за данъчните складове и акцизите.

Но останалите, като промените в Закона за ДДС, корпоративното подоходно облагане и се местните данъци и такси станаха заложник на казуса "Пирогов". Вчера министърът на финансите Асен Василев и председателя на ключовата бюджетна комисия Йордан цонев си стиснаха ръцете.

"В следващата седмица да се приеме големия бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети на второ четене, за да можем преди Коледа да приемем и големия бюджет, така че държавата да започне спокойно с бюджет", обясни Василев.

Основният казус при Закона за ДДС е ставката за ресторантьорите. При останалите вече одобрени на второ четене от Комисията данъчни закони, предлаганите от финансовото министерство мерки за изсветляване на икономиката не бяха приети.

Те бяха залогът Асен Василев да се съгласи да остави косвения налог на ниво от 9% за ресторантьорите. Въпреки че мярката бе наложена като облекчение за бранша заради шока от Covid пандемията, иначе би трябвало да се върне на нормалните нива от 20 на сто.

Остават въпросителни и около пазарните оценки на жилищата, които могат да се окажат в основата на покачване на местните данъци и такси.

Също така глобалният данък от 15% за големите корпорации е под въпрос, който ще бъде обсъден по Закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ