Денков: Няма риск от рязък скок на цените

Денков: Няма риск от рязък скок на цените

Денков: Няма риск от рязък скок на цените

Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Механизмите защитават потребителите. Това няма да се случи. Гарантирам го, дали ще се увеличат с 2% - може, но могат и да се намалят съществено. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков. 

Относно наложеното вето на президента върху Закона за енергетиката, премиерът каза: „Тази либерализацията трябваше да се случи. Говорим за регламент от 2019 г. и България закъснява допълнително, спрямо договорите, които е подписала. От втора страна при подготовката на закона за енергетиката, в тези изменения бяха направени механизми,  за да не се случат страшните апокалиптични сценарии, които опозицията се опитваше да лансира. Вчера излезе съобщение ЕК каза, че подготвят точно такъв вид механизми, именно да могат да бъдат защитени уязвимите". 

За мерките, които касаят цените в търговските вериги, премиерът съобщи, че министърът е обсъдил мярката с търговците. „Има разбиране, че те самите трябва да положат усилия, защото са заинтересовани България да бъде част от Шенгенството пространство и Еврозоната. Това би било от полза както за страната, така и за тях като големи икономически оператори. Това е наша обща задача, да свалим инфлацията и да повишим доверието на потребителите”, добави той.

Денков коментира приходите от природен газ, след като България взе решение да увеличи таксите върху транзита. „Какви ще бъдат приходите зависи от това колко руски газ ще влиза. Не мога да гадая какъв ще е резултата върху пазара. С тази такса цената на тръбния газ от Русия става сравнима с цената на течния газ. Така, че ще има една конкуренция, което се надявам да е в полза на потребителите. Не виждам риск по отношение на доставките”, каза той и добави: „Не виждам по какъв начин може да бъде засегнат „Булгартрансгаз” от това развитие. Те не са страна в очакването за заплащане на такси. Таксите се очаква да бъдат плащани от „Газпром”. И както правилно каза финансовият министър, една от целите е да се намалят печалбите на им, защото с тях се финансира войната в Украйна. Ние искаме да се изчезне дерогацията, за да се минимализират печалбите, които „Лукойл” вкарва в руската икономика”.

Решението на България да увеличи таксите върху транзита на природен газ от Русия е противоречива стъпка срещу Унгария и Сърбия, която застрашава безопасните доставки на енергия в тези две страни, се казва в съвместното изявление на унгарското и сръбското правителство

Относно острата реакция на Унгария и възможността да се появи ново вето за сметка на новата такса, която България наложи върху транзита на природен газ от Русия премиерът каза: „Това е въпрос на преговори. Някои държави трябва да решат дали са част от европейското семейство или са част от срещите в Пекин и Москва”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ