Денков: Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от ръст на горивата

Денков: Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от ръст на горивата

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти след края на заседанието на Съвета по сигурността към Министерски съвет заради дерогацията на "Лукойл". Той добави, че има интерес към покупка на "Лукойл", но не може да каже дали се водят преговори и дали са напреднали преговорите. 

ГЕРБ и ДПС напуснаха заседанието по-рано и заявиха, че остават на позицията за премахване на дерогацията в тридневен срок. Според ПП-ДБ най-ранният срок, в който това може да се случи без да има риск за държавата е 1 март 2024 г. 

"Докладът, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание, по отношение на сроковете за премахване на дерогацията, отчита съществен напредък по отношение на плана, приет в доклада. В този доклад имаше конкретни мерки, по които трябваше да работи правителството. По всички тях е работено и е постигнат напредъка, който се очаква. Потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в доклада. Ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете, поставени в този доклад", каза премиерът Николай Денков.

Министър-председателят съобщи, че в случай, че НС вземе решение да разгледа законопроекта, внесен от ГЕРБ и ДПС за ускоряване на срока за отмяна на дерогацията до три дни, при наличната информация - минималните срокове за премахване на поетапно премахване на дерогацията са:

  • След 31 декември 2023 г. - не повече от вносен 50% руски нефт
  • След 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт
  • От 1 март 2024 г. - изцяло неруски нефт.

Всяко съкращаване на сроковете за премахване на дерогацията увеличава значително рисковете от нарушаване на оперативната дейност на рафинерията "Лукойл" и повишава риска от покачване на пазарната цена на горивата. Тези решения са взети на база експертно обсъждане на мненията. Няма политически елемент в тях, уточни Денков. 

"Ако дерогацията за руски петрол падне преди 1 март, има реален риск от повишаване на цените на българския пазар и несигурност на доставките", каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след Съвета по сигурността при премиера.

"Изчакахме всички доклади - на българските служби, на Министерството на икономиката и на постоянния представител на държавата в "Лукойл". Срокът от септември месец се потвърди като минимален. Но минимален срок може да бъде потенциално 1 март. Всичко преди първи март носи реален риск, според министрите, службите и постоянния представител, за повишаване на цените на пазара и несигурност на доставките. От тази гледна точка сме готови да прецизираме датата от 15-и на 1 март, но всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове", посочи Петков. 

Той допълни, че продължаването на дерогацията до първи март ще донесе в бюджета и общо 550 млн. лв. - 400 млн. до края на годината и още 150 млн. до март. "Независимо от политическата риторика, която ще бъде отстоявана в следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Едновременно с това сме твърдо "за" възможно най-бързо прекратяване на паричните потоци към Путин и неговото правителство, но това не трябва да става за сметка на българските граждани", каза Петков.

Той коментира и напускането на представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС преди края на Съвета по сигурността. "За мен беше важно да останат до края, за да се видят всички мнения. Всеки народен представител е длъжен да се запознае с обективната информация и да вземе решение", смята Петков.

Агенция "Митници" има възможност да контролира износа на петрол. Сега прави и насрещни проверки с държавите, които са получили този износ, уточни 

"ГЕРБ се опитва да ни вкара в политически капан - ако сме отговорни за българските граждани и спазим сроковете, които казват експертите, ще ни обвинят, че защитаваме руските интереси. Ако не сме отговорни и гласуваме с тях, и се качат цените на бензиностанциите, нашето правителство ще бъде обвинено. Моят устрем също е да намалим паричните потоци към режима на Путин, но не трябва да е в ущърб на българските граждани. Няма да допуснем да има недостиг на дизел и бензин, нито цените да се покачат драстично на бензиностанциите, защото някой си прави политически заигравки", добави съпредседателят на ПП. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ