Джеймс О‘Брайън: Санкциите "Магнитски" имат за цел да подсилят европейския избор на България

Джеймс О‘Брайън: Санкциите Магнитски имат за цел да подсилят европейския избор на България

Джеймс О‘Брайън: Санкциите "Магнитски" имат за цел да подсилят европейския избор на България

Санкциите по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това заяви в интервю за БНР Джеймс О’Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън. 

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока. 

Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия, посочи ръководителят на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън. 

„Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, заяви Джеймс О‘Брайън.

На въпрос дали ще има още имена в списъка Джеймс О’Брайън отговори: „Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е така, сякаш имаме предварителен списък. Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред“. 

Той добави, че със санкциите „Магнитски“ казвали, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да използват американската финансова система, т.е. финансова система или банка, базирана на долари, и не могат да влизат на територията на САЩ. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е позволено да дойде и да играе по нашите правила. И ние смятаме, че лица, които са участвали в корупционно поведение, не трябва да участват в нашата система и да посещават страната ни. Целта е да защитим нашата система и в крайна сметка да помогнем и на България да се защити, поясни Джеймс О’Брайън. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ