Гълъб Донев: Законопроектите за съдебната реформа трябва да бъдат осъществени

Гълъб Донев: Законопроектите за съдебната реформа трябва да бъдат осъществени

Гълъб Донев: Законопроектите за съдебната реформа трябва да бъдат осъществени

Законопроектите, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията, трябва да бъдат осъществени, не защото някой ги иска от нас, а защото обществото настоява за справедливост, а тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание. 

"В дневния ред на служебното правителство следващата седмица неизменно ще присъстват законопроектите, които 48-ото Народно събрание не намери политическа воля и време да приеме. В съответствие с изискването на българското законодателство, трябва отново да разгледаме и приемем проектите на закони, които ще внесем в 49-ото Народно събрание. За протокола, но и за поддържане на обществената памет, припомням, че тези законопроекти бяха депозирани от служебното правителство в 48-ото Народно събрание, а политическите сили, представени в него, ги обявиха за свой приоритет", с тези думи премиерът Донев се обърна към министрите от служебното правителство. 

По думите му, тези законопроекти са били необходимото условие за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство и за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Още по-важно обстоятелство е, че тези закони трябваше да придвижат напред промени, от които се нуждае преди всичко българското общество. Най-ясно това личи при законопроектите, свързани със съдебната реформа и борбата срещу корупцията. Тези законопроекти трябва да бъдат осъществени не защото някой ги иска от нас, а защото обществото настоява за справедливост, а тя е постижима само с прилагането на принципа за върховенство на правото", посочи служебният премиер. 

И още нещо, тези законопроекти са огледало, което ясно отразява приноса на всеки за реформа в съдебната система. В това огледало всеки има правото да се оглежда, в зависимост от субективното си усещане за справедливост и корупция, каза още Гълъб Донев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ