Идеята за смяна на националния празник раздели на две депутатите в парламента

Идеята за смяна на националния празник раздели на две депутатите в парламента

Идеята за промяната на датата на националния празник на България от 3 март на 24 май стана повод за коментари както в кулоарите на парламента, така и в пленарната зала, оформяйки две основни групи. От управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ защитиха виждането си, че 24 май трябва да е новият национален празник с аргумента, че тогава празнуваме българската писменост и култура. Според "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" празникът трябва да остане 3 март, защото това е датата, на която България се връща на политическата карта на Европа. 

"24 май е изключителен празник, даже няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или други", каза лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

"В духа на българската Конституция трябва да има знания, писменост, култура, образование. Ние трябва да дадем завет на нашите деца, че само през образование, култура, писменост и просвета България може да просперира", каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

"По отношение на 24 май въпросът не е за една или друга страна, за едно или друго разделение - въпросът е за България и как ние самите искаме да разкажем на нашите деца", каза съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. 

С декларация от парламентарната трибуна депутатите от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" реагираха остро срещу идеята да бъде променен националният празник на страната ни - 3-ти март. 

"3 март е не просто национален празник на България, той е символ на българската свобода, той е Денят на свободата. Да, при на свободата и независимостта се различават и някои умели, политически нечистоплътни спекуланти си позволяват да използват този факт и да пипат с мръсни пръсти българската история и да се гаврят с нея", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него, "пипането на датата" показва омраза към всичко българско и това може да доведе до гражданска война. 

"В България тази дата има огромно историческо, емоционално и политическо значение. Историческо, защото без 3 март и Освобождението на България, днес страната ни нямаше да я има на картата на Европа. Нямаше да сме с този български език, българска история, нямаше да го има българският химн и всичко щеше да бъде част от Османската империя. Не знам дали си давате сметка, уважаеми колеги, какво говорим днес и дали осъзнавате това какво точно се случва в нашата страна. Емоционално, защото ни се предлага да забравим и обречем на забвение националния ни подвиг и способността на българите да извоюваме сами свободата си, независимостта си и способността си да се самоуправляваме", каза Борислав Гуцанов от БСП. 

"С цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в 3-ти март. Можете да променяте празниците, достатъчно много сте, но не можете да промените историята. Хубавото и страшното на историята е, че тя вече се е случила и никога политиката не е успявала да победи историята. Едни искат да забравят заедно с кого сме воювали. Други искат да забравят против кого сме воювали, да не вземе да се обиди някой. Накрая ще искате да забравим и че въобще сме воювали за страната си", заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ