Изпращането на военна помощ на Украйна влезе в дневния ред на парламента

Изпращането на военна помощ на Украйна влезе в дневния ред на парламента

Изпращането на военна помощ на Украйна влезе в дневния ред на парламента

Със 155 гласа "за" и 46 "против" депутатите решиха да променят дневния ред и включиха като първа и втора точка проект на решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна, внесен от Министерски съвет и Законопроект за ратификация на споразумение между министерството на отбраната на България и министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Двете точки ще бъдат обсъдени на закрито заседание, предава БНР. 

Депутатите от "БСП за България" оказаха продължителна съпротива и предложиха промяна на програмата с включване на различни законопроекти в днешното заседание, но без успех. Подкрепа получиха единствено от "Възраждане". Дори поискаха в Народното събрание да се яви президентът Румен Радев. Социалистите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски остро реагираха от трибуната на парламента.

"Кое е спешното? На няколко пъти от тази трибуна говоря, че се превръщаме като генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание. Вие се държите в момента по такъв начин", каза Борислав Гуцанов. 

"Лъсна лицето на коалицията на войната. И нека българските граждани да са наясно какви представители изпращат. Не ни говорете повече за приоритети, не ни говорете повече за парламентарни програми. И господин Габровски още днес трябва да върне мандата, г-жо Атанасова, и да каже: аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжия на Украйна, защото това обединява, видях, 160 народни представители", каза Георги Свиленски. 

"Абсолютно безотговорно твърдение – че някой щял да вкара България във война, антиевропейска реторика, абсолютно безотговорно поведение. Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната – разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира, на руския мир", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ