България

Политика

|

Общество

|

Кирил Петков подава оставка в понеделник сутринта

Кирил Петков подава оставка в понеделник сутринта

Кирил Петков подава оставка в понеделник сутринта

Няма проблем още в понеделник сутринта да подам оставката на кабинета. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков от Брюксел, предаде БНТ.

Петков заяви, че разговорите на срещата ЕС - Западни Балкани са били много тежки разговорите.

„Това, което се видя е настина страшно очакване, че България ще вдигне ветото. Аз ясно казах, че това е решение на българския парламент. Докато няма решение на българския парламент, нито аз еднолично, нито правителството няма да промени българската позиция", каза Петков.

„Второто нещо, което се случи, е че видях, че част от изискванията, които са свързани с френското предложение са много за приемане от Република Северна Македония. Това, което стана ясно, е че това вече не са само вече исканията на София, това трябва да станат исканията на Европа. Успяхме да обясним причините защо тези неща, които ние искаме , трябва да се случат“, добави той.

По думите му сега българския парламент трябва да обсъди и да даде решение по тезата.

„Докато няма това решение аз ще продължавам да отстоявам моето обещание. След това тежката задача ще бъде при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да продължи напред“, каза премиерът в оставка.

Той заяви, че от „Продължаваме промяната“  ще продължат да държат ясна линия с кой ще направят коалиция и с кой не.

„Не веднъж съм казвал, че нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията“, каза той.

„Ако един ден Бойко Борисов реши да отиде на топъл остров, аз съм сигурен, че имаме много идеи за европейска България с част от депутатите му. В този формат обаче няма как да се случи. Няма как да се случи и със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. Да са абсолютно сигурни, че ние осъзнахме, че те са част от задкулисието, с което се борим. Петте искания на Костадинов също са неприемливи, Пеевски също не може да ни е партньор“, коментира Петков.

„Оставаме с възможностите, които в момента имаме плюс независимите депутати“, добави той.

Кирил Петков е в Брюксел за участие в редовното заседание на Европейския съвет. Основните теми в дневния ред на лидерите ще бъдат по-широка Европа, ситуацията в Украйна, молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия, икономически въпроси, Конференцията за бъдещето на Европа, външни отношения.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ