Мария Габриел: Няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген

Мария Габриел: Няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген

Мария Габриел: Няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген

На този етап няма опасност България и Румъния да бъдат разделени за Шенген. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Тя участва в заседанието на Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната, където ще бъде изслушана за напредъка и действията на страната за присъединяване към Шенген. 

"Трябва да изкажа благодарност за това, че с румънските ни колеги не се поддаваме на каквото и да е било изкушение и смятам, че е много важно да продължим заедно", добави тя.

Габриел поясни, че разговорите за присъединяването ни към Шенгенското пространство текат паралелно с Нидерландия и Австрия. "По отношение на нашата стратегия в преговорите за Шенгенското пространство, това е европейската стратегия - нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Важно е да отстоим позицията, че България е заслужила своето членство в Шенген", посочи тя .

Вицепремиерът припомни последния доклад на ЕК от 18 октомври, който казва, че страната ни има ключова роля за опазването на външните граници и разполага със силна система за управление на границите. "Нещо повече, след този доклад имаше успешна мисия през ноември. Въз основа на тези факти ние продължаваме да отстояваме нашата позиция - че проявявавме разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България е тази окято ще си отстоява извоюваните с много труд и усилия резултати", добави тя. 

Мария Габриел подчерта, че за България е важно дори да има вариант за поетапно влизане в Шенген, той да обхваща и сухопътните граници. "Това, което ще облекчи бизнеса, донесе реална полза на хората, държавата и бизнеса, е да имаме пакет от всички граници – въздушни, морски и сухопътни", допълни тя.

Тя беше категорична, че на този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген. 

Относно нападнатия край Йемен български кораб "Руен" външният министър обясни, че МВнР е направило необходимото информацията да бъде предадена на всички партньори и институции, на които ще се разчита за съдействие. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ