Мария Габриел за Шенген: В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници

Мария Габриел за Шенген: В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници

Мария Габриел за Шенген: В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници

В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници. Приемането ни в Шенген е национален приоритет за страната ни от години. По него са работили редица правителства и политици. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на брифинг в Министерския съвет. 

"Последните дни по своему бяха кулминационни. Не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните и интензивни часове на преговори. Продължаваме да работим много активно с партньорите ни в Австрия, Румъния, ЕК, испанското председателство, Генералния секретариат и Правната служба на съвета по решение за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген. При постигане на съгласие двете държави ще могат да приложат законодателството", добави Габриел. Говорим за деликатен преговорен процес, който все още не е завършил, посочи вицепремиерът.

Тя благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за помощта при преговорите. "В последните дни той следи, помага и съпреживява всичко. Надяваме се до края на годината преговорните процеси да приключат", допълни Габриел. 

Вицепремиерът ни благодари още на министъра на външните работи, министъра на правосъдието, парламентарните групи, подкрепящи правителството, българските евродепутати и Президентството. "Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България, можем, постигаме и вървим напред", каза още Мария Габриел. 

"Изключително доволен съм от постигнатото до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо до вземането на крайното политическо решение", каза вътрешният министър Калин Стоянов. 

"Постигнато е принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство за въздушните и морските граници. Австрия пое ангажимент да продължат преговорите за отваряне и на сухопътните граници. До момента не е уточнявана дата за приемането на страната в Шенген и по сухопътните граници. Не е обсъждано и разделяне на България и Румъния от тези преговори", подчерта премиерът акад. Николай Денков. 

Той посочи, че без изключително важните закони, гласувани от Народното събрание и партиите, които ги подкрепиха, нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия. 

Денков обясни още, че в момента между много държави в Европа се наблюдава засилен контрол на сухопътните граници. "Примерът, който Австрия често дава, е границата с Германия. Така че на този етап не се предвижда облекчаване на сухопътните граници между България и Румъния. Напротив, Австрия иска там да бъде прецизиран контролът, който там се осъществява, за да е сигурно, че филтрите работят добре, за да не могат да бъдат пропускани мигранти през нашите граници. Това е част от преговорния процес - как да се направят филтрите, за да не преминават мигранти оттам", добави той. 

Относно информацията на Делян Пеевски за работещ у нас екип на забранената в ЕС телевизия "Русия 1", Мария Габриел заяви, че изчакват пълен доклад по темата. "По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава-членка", каза Габриел. Тя уточни, че жената, която влязла в България с тази виза е придружен от други двама, които са европейски граждани, за които няма как да важи, какъвто и да е санкционен режим. "За мен е важно да получим пълен доклад от службите и, ако някъде може да реагира външно министерство, то по-скоро е към дипломатическата служба", заяви тя. 

Премиерът Николай Денков уточни, че това, което е забранено за Европейския съюз е разпространението на съответния канал "Русия 1", няма забрана за дейността на журналистите от съответната медия. "Ще разгледаме внимателно дали това, което е направила, излиза от границите за това, което е приемливо за България", добави той. "За мен е проблем български журналист, който работи в национална медия да се самоопределя като "човек от народа" в чужда медия. За мен това не е приемливо", поясни Денков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ