България

Политика

|

Общество

|

Парламентът прие окончателно и без дебат механизмът за разследване на главния прокурор

Парламентът прие окончателно и без дебат механизмът за разследване на главния прокурор

Парламентът прие окончателно и без дебат механизмът за разследване на главния прокурор

Депутатите приеха окончателно и без дебат създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. То бе прието с 210 гласа "за", без "въздържал се" и "против". От БСП не участваха в гласуването.

Процедурата предвижда сигналите срещу главния прокурор или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство. Ако в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. В случай, че в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок, прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия. При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.

„Страхът е лош съветник. Нашата истинска цел е защита на независимостта на прокуратурата и съдебната власт“, заяви по същото време в петък Иван Гешев на работна среща с обвинители от Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура в Пловдив. Той разговаря с колегите си за предизвикателствата пред работата на магистратите и се обяви срещу опитите за намеса в работата на независимата съдебна система.

Иван Гешев насърчи прокурорите да вършат спокойно и отговорно работата си, да продължат да работят в интерес на българските граждани, ръководени от Конституцията и върховенството на закона. Главният прокурор пожела на колегите си ползотворна работа, здраве за тях и семействата им.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ