Пеевски сигнализира МВР и ДАНС за работещ у нас екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“

Пеевски сигнализира МВР и ДАНС за работещ у нас екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“

Пеевски сигнализира МВР и ДАНС за работещ у нас екип на забранената в ЕС телевизия „Русия 1“

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски подаде сигнал до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев за незабавно установяване на това как на територията на България е допуснат да работи екип на забранената в Европейския съюз (ЕС) телевизия „Русия 1“, съобщиха от пресцентъра на партията.

За качени в платформата YouTube материали, заснети в центъра на София, са алармирали бившият посланик на страната ни в Русия Илиян Василев и медийни публикации.

Пеевски пише, че приема като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, да излъчва от центъра на София. „Изразявам остро възмущение от този акт, като настоявам ръководството на Министерство на вътрешните работи и ДАНС незабавно да извършат спешна проверка за установяване на обстоятелствата и фактите по този случай“, подчертава Делян Пеевски. Той напомня, че Русия обяви България за неприятелска държава, а преди два месеца Москва изгони кореспондента на Българското национално радио (БНР). В сигнала си депутатът изразява очакване ръководството на ДАНС да извърши проверка и да защити националната сигурност на страната и евроатлантическата ѝ принадлежност.

Според него недостатъчната активност при подобни провокации е лош сигнал към нашите евроатлантически партньори, както и поставя под риск от влиянието на хибридните атаки обществения ред и застрашава сигурността и суверенитета на България.

От БТА припомнят, че на 3 ноември Русия нареди на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров да предаде акредитацията си и да напусне страната. „В отговор на преследването от страна на българските власти с участието на специалните служби на журналиста на „Российская газета" в София Александър Гацак и последвалото отнемане на постоянната му акредитация сме принудени да предприемем огледални мерки спрямо кореспондента на Българското национално радио в Москва", беше посочено в изявление на руското дипломатическо ведомство. „Изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация", заявиха в позиция от БНР. 

На кореспондента на „Российская газета" беше наложено експулсиране заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност със заповед на председателя на ДАНС. Александър Гацак е бил призован на 29 септември за връчване на заповедта в Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно - в сградата на ДАНС. Той обаче е отказал да се яви и се е укривал в Посолството на Руската федерация в България, посочиха от службата за сигурност и уточниха, че журналистът е напуснал страната ни на 1 ноември. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ