"Продължаваме промяната" и "Демократична България" искат промени в Наказателния кодекс и още три закона

Продължаваме промяната и Демократична България искат промени в Наказателния кодекс и още три закона

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" искат промени в Наказателния кодекс и още три закона

От „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ внасяме четири законопроекта. Това заяви в ефира на bTV депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев.

Първото предложение е за промяна в Наказателния кодекс.  „Искаме да премахнем прокуратурата като посредник между полицията и съда, когато става дума за разследване и търсене на доказателства“, обясни Ананиев.

Второто предложение е промяна в Закона за ДАНС. Председателите на ДАНС, ДАТО, ДАР и „Военно разузнаване“ се назначават с указ на президента. Предлагаме те да се назначават от Министерски съвет по предложение на министър-председателя. По Конституция за националната сигурност и за военните сили се грижи Министерски съвет“, добави той.

На трето място двете партии предлагат промяна в Закона за МВР. „Там също с указ на президента се назначава главният секретар, предлагаме той да се назначава по предложение на министърпредседателя и решение на Министерски съвет“, каза Ананиев. 

Предлагаме НСО да мине към Министерство на отбраната, а за всички висши лица, които получават охрана, тя да се намали до година след изтичането на мандата, тоест, да се намали обхвата. Разбира се, когато има риск за някого и заплаха срещу него, няма проблем, заяви депутатът от ПП. 

По думите му, удължаването на бюджета за 2023 г. спира доходите на гражданите.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ